„Este vorba despre o crimă transfrontalieră. S-a făcut spălări de bani prin state UE, prin jurisdicţia Uniunii Europene, unele din tranzacţii au fost în euro, adică implicând piaţa financiară UE, este posibil să se fi atentat la siguranţa economică a unor state UE. De aceea, nu exclud că a fost iniţiată o anchetă şi în alte state din UE”, a declarat Sagaidac, adăugând că în curând urmează să fie date publicării lista bănuiţilor, printre care se regăsesc chiar şi demnitari de stat.

„Curând va fi făcută publică o listă a bănuiţilor. Se va începe cu bănuiţii de prim-rang. Pot să vă spun deja că în acea listă se regăsesc Platon, Plahotniuc, Şor, Iaralov şi Filat, dacă nu greşesc. De asemenea, în această listă figurează nume noi pentru presă. Nu vă pot dezvălui aceste nume, nici nu vă pot spune dacă sunt businessmani sau demnitari de stat. Pot doar să vă zic că nici eu nu ştiam anterior de aceste persoane, numele lor nu îmi spune nimic, nu le cunosc şi nu ştiu cu ce se ocupă. Sunt cetăţeni, inclusiv, moldoveni”, a accentuat Sagaidac.

De asemenea, Sagaidac a făcut apel către misiunile diplomatice europene şi a SUA ca toate persoanele indicate de acesta, care ar fi avut tangenţă cu jaful din sectorul bancar, să fie audiate.

„Este important ca aceste persoane să fie audiate în cadrul unei anchete internaţionale, pentru că, în caz contrar, acestor persoane le vor fi luate doar acele depoziţii care convin anchetei moldoveneşti, aşa cum se întâmplă în cazul lui Şor care este lăsat să vorbească doar ceea ce le convine. În cazul unei anchete imparţiale, aceste persoane ar fi fost luate sub protecţie şi le-ar fi fost create garanţii şi condiţii ca să vorbească”, a spus Sagaidac.

Fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale a accentuat faptul că Iaralov era ideologul jafului, el controlând în totalitate procesul.

„Iaralov a fost ideologul jafului. La modul fizic, el controla procesul, era persoana de legătură cu cei de la BNM. Despre implicarea lui Iaralov am auzit de la foşti colegi de la Banca Socială, tot de la foşti colegi am auzit că Ilan Şor este proprietarul Băncii Sociale şi că datele financiare dezvăluite de bancă sunt falsificate.  Aceşti colegi dădeau asigurări că Iaralov asigură legătura dintre Şor şi Plahotniuc. De aceea este foarte important ca toţi martorii să fie audiaţi”, a mai declarat Sagaidac.