În total, pe textul moţiunii şi-au pus semnătura deja 34 de deputaţi. Astfel, premierul Pavel Filip va fi audiat săptămâna viitoare în Parlament.

Liberal-democraţii au semnat moţiunea PSRM după ce astăzi preşedintele legislativului Andrian Candu a informat că Filip nu va veni în Parlament, chiar dacă anterior a promis că premierul va prezenta un raport în faţa deputaţilor la sfârşitul sesiunii parlamentare, adică în ultima sau penultima săptămână a lui iulie. Candu a explicat că de fapt deputaţii au aflat despre activitatea Guvernului prin cele opt moţiuni simple înaintate deja de PSRM.

„Reieşind din situaţia care s-a creat, deoarece a fost negată iniţiativa regulamentară a PLDM, pentru a fi audiat Guvernul în Parlament, am fost puşi în situaţia de a semna moţiunea de cenzură”, a declarat Deliu în plenul Parlamentului.

„De când a fost învestit acest Guvern, ne hrăneşte doar cu vorbe false şi promisiuni şi nicidecum cu fapte. Drept exemplu poate servi iniţiativa PLDM care a fost repetat pronunţată în şedinţele de plen în decursul iunie şi începutul iulie pentru ca Guvernul să vină în Parlament pentru a fi audiat. Este o neconcordanţă între ceea ce spun şi ceea ce fac, deoarece cred că cetăţenii RM cunosc promisiunile care au fost făcute din prezidiul Parlamentului de către Candu, care promitea că va discuta şi Guvernul va veni în Parlament. Azi, când a mai rămas o săptămână din această sesiune, pune însă la vot şi neagă această iniţiativă aducând motive care nu ţin”, a menţionat vicepreşedintele PLDM.

„Moţiunea a fost semnată de 24 de deputaţi PSRM, de şapte deputaţi PLDM şi trei de la PCRM. Îl aşteptăm pe domnul Filip săptămâna viitoare să prezinte raportul în plenul Parlamentului”, a spus liderul PSRM, Igor Dodon.

Acţiunea PLDM a atras imediat criticile democraţilor. „Ieri v-am întins mâna, iar astăzi răspundeţi cu pumnul”, a spus Candu. „De astăzi avem două coaliţii: una de guvernare şi alta de opoziţie”, a adăugat şi Dumitru Diacov.

Replica liberal-democraţilor nu s-a lăsat mult aşteptată. „Dacă întindeţi mâna, să înţeleg că vă înecaţi. PLDM nu acceptă mâinile murdare. Cât despre „coaliţie”, am declarat că vom susţine toate iniţiativele care sunt pentru populaţie”, a spus preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.