Despre faptul că acest proiect urma să fie votat în lectură finală nu au fost anunţi toţi deputaţii.

Cel puţin asta reiese din declaraţiile deputaţilor PCRM, care s-au arătat deranjaţi de acest lucru, precizând că nu avut posibilitatea să prezinte amendamente. Legislatorul PD Sergiu Sîrbu a declarat că nu au fost făcute modificări esenţiale, doar câteva schimbări redacţionale.

„Argumentele pe care le-aţi adus contravin, dar era necesar să anunţaţi că va fi şi lectura finală. Toţi deputaţii trebuiau să se unească şi trebuiau să cunoască şi ei despre acest lucru”, a spus în replică deputatul PCRM Maria Postoico.

 „Aceste chestiuni pe care le-aţi spus nu sunt redacţionale. Nu este vorba despre puncte şi virgule. Voi includeţi anumite lucruri care nu sunt discutate”, a adăugat deputatul PCRM Oleg Reidman.

Potrivit proiectului de lege, campania electorală va dura doar 30 de zile, adică în luna octombrie. Un alt aspect este că în buletinul de vot va fi indicat doar numele candidatului şi apartenenţa politică, fără date biografice.
 
După ce va fi ales şef de stat, candidatul, în caz că va fi membru de partid, va trebui să renunţe la această calitate.

În document nu au fost incluse o serie de recomandări ale Comisiei de la Veneţia, printre care reducerea vârstei candidaţilor, revizuirea pragului de prezenţă la vot a cel puţin o treime dintre alegătorii înregistraţi, eliminarea lacunelor legislative în ceea ce priveşte transparenţa în procesul de finanţare a partidelor.

Mai multe ONG-uri au sugerat să fie constituite grupuri de iniţiativă care să poată propune candidaţi pentru funcţia de şef al statului, recomandare neacceptată de parlamentari.

În prima lectură, documentul a fost aprobat acum două luni şi prevede că toţi candidaţii pentru funcţia de preşedinte vor trebui să colecteze 15 mii de semnături din cel puţin jumătate dintre raioane, pentru a putea fi înscrişi în campania electorală.
 
Totodată, numărul minim de semnături colectate într-o unitate administrativ-teritorială va fi de 600. Candidatul trebuie să aibă cel puţin 40 de ani, să locuiască în Moldova de cel puţin 10 ani şi să cunoască limba română.