„Conflictul există de peste 20 de ani, noi vorbim deschis şi afirmăm că suntem interesaţi în menţinerea integrităţii teritoriale şi păstrarea suveranităţii Republicii Moldova. Ne pronunţăm pentru reîntregirea statului dumneavoastră. Şi noi credem că de la problemele sociale de pe ordinea zilei trebuie să se treacă la statutul acestei regiuni”, a declarat oficialul într-un interviu pentru europaliberă.org.

Potrivit acestuia, toţi partenerii externi, chiar şi autorităţile de la Chişinău, au chei pentru soluţionare problemei Transnistrene. „Regiunea, în virtutea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, beneficiază de regim comercial preferenţial în ultimii doi ani. Sunt în creştere exporturile din Transnistria în ţările Uniunii Europene. Adică se ţine cont de necesităţile regiunile şi de aceea realitatea existentă este un imbold spre realizarea reîntregirii. Însă pentru noi e mai important statutul politic, întrucât s-ar putea soluţia de rezolvare a conflictului de aici să fie ulterior aplicată şi în Ucraina de Est. De aceea noi suntem pentru libertate în activitatea economică externă, însă nu pot exista două armate, două servicii de poliţie etc., etc. Trebuie să existe structuri municipale, regionale, cu dreptul la desfăşurarea activităţii economice externe. Acest lucru este indiscutabil.”

Ambasadorul afirmă că preşedintele Ucrainei a declarat într-un interviu că nu acceptă şi nu va acceptă niciodată federalizarea statului. „Mă întâlnesc cu reprezentaţii guvernării din Moldova şi aud exact acelaşi răspuns: autonomie da, împuterniciri da, reintegrare da, dar în limite raţionale şi civilizate”, a mai adăugat Ivan Gnatîşin.

Referindu-se la presiunile din partea Moscovei asupra Ucrainei şi Republicii Moldova în timpul parcursului de integrarea europeană, Gnatîşin spune că aceste presiuni au fost şi vor fi. „Presiunea factorului extern există şi în Ucraina, şi în Moldova. Există şi impactul propagandei, eu vorbesc deschis despre aceasta. Însă viaţa va pune lucrurile la locurile lor. De aceea noi trebuie să ne concentrăm pe lupta cu problemele interne, să implementăm reformele. Şi noi facem asta acum în Ucraina. Aproape că am terminat introducerea modificărilor în Constituţie care vizează reformarea sistemului de drept, a fost desemnat un nou procuror general. Deja se fac simţite rezultatele concrete. Nu e un secret că în Ucraina, dar şi în Moldova corupţia macină statul din interior. Astfel, lupta cu aceşti factori negativi este una dintre sarcinile de bază şi pentru noi, şi pentru Moldova. De aceea avem o colaborare strânsă, uneori preluăm experienţe unii de la alţii pentru că Moldova deja de doi ani beneficiază de regimul fără de vize, iar noi suntem încă în aşteptarea acestuia. Acest lucru trebuie salutat. Oamenii merg în alte state, se odihnesc şi, astfel, ei se apropie de valori noi şi văd avantajele de acolo: libertatea exprimării, respectarea dreptului omului.”
 
„Noi vedem confruntarea dintre Occident şi Federaţia Rusia, noi suntem martorii războiului nedeclarat de către Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi noi vedem poporul ucrainean care a ales calea integrării europene. Aflându-mă printre oameni, îi aud vorbind că au trăit şi vremurile comunismului şi socialismului, că au văzut numeroase guvernări şi că oamenii vor un trai civilizat”, a conchis ambasadorul ucrainean la Chişinău.