„E foarte important că în comunicatul oficial al summitului de la Varşovia este menţionată Republica Moldova, este menţionată Georgia, este menţionată Ucraina, în mai multe rânduri. De foarte puţine ori în trecut s-a întâmplat ca Republica Moldova să-şi facă loc în comunicatele oficiale ale Alianţei. Deci, Alianţa NATO transmite un semnal foarte clar Rusiei că suntem cu ochii pe Moldova, ne interesează ce se întâmplă acolo şi nu vom precupeţi eforturi pentru a sprijini statalitatea Republicii Moldova”, afirmă Goşu.

Totodată, reputatul analist de la Bucureşti subliniază într-un interviu pentru Europa Liberă faptul că odată cu agravarea conflictului din Ucraina, Rusia întâmpină numeroase impedimente în procesul de comunicare cu regiunea transnistreană, iar unicul mod de a ajunge acolo este doar prin Aeroportul Internaţional Chişinău.

„Cert este că pentru economia rusă şi pentru Rusia ca atare devine tot mai complicată susţinerea enclavei separatiste din Transnistria. Odată cu conflictul, cu războiul cu Ucraina, Rusia are mari dificultăţi să comunice cu această enclavă. Singura cale de a ajunge în Transnistria rămâne aeroportul din Chişinău, pe care se vede că şi militarii, şi demnitarii ruşi îl folosesc”, mărturiseşte istoricul.

„Se pare că cuiva de la Chişinău îi convine la fel de mult această situaţie, acest status quo, cum, se pare, că le convine celor de la Moscova, dar şi celor din Transnistria. Deci, în măsura în care toţi trei actori importanţi – Chişinău, Tiraspol, Moscova, sunt mulţumiţi cu această situaţie, de ce s-ar schimba ea?”, a accentuat Armand Goşu.

Pe lângă acestea, analistul crede că fiind în afara blocurilor militare, Moldova nu va putea să-şi garanteze singură securitatea.

„Republica Moldova este un stat neutru. Fiind stat neutru, este în afara blocurilor militare Republicii Moldova nu-i asigură nimeni securitatea, ar trebui să şi-o asigure singură. Cum este şi Elveţia stat neutru, îşi asigură singură securitatea, cum este şi Suedia, de pildă, stat neutru. E greu de spus dacă vreodată Republica Moldova va fi capabilă să-şi asigure singură securitatea. Puţin probabil”, a conchis Goşu.