„Am înţeles că sâmbătă Mihai Ghimpu s-a pus în genunchi la Plahotniuc (şi-a ros genunchii mai tare decât colega sa Alina Zotea), cu solicitarea de a include pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului Legea privind statutul municipiului Chişinău, în lectura a doua. Toate schemele pe care le-am deconspirat în ultimele patru luni deja dau foarte mari bătăi de cap Partidului Liberal. Ratingul lui Chirtoacă este sub un procent, ratingul lui Ghimpu este în minus şi oamenii nu mai ştiu cum să se salveze”, a spus Ceban, în cadrul unui briefing.

Socialistul a mai declarat că deţine informaţii neoficiale potrivit cărora respectivul proiect de lege va fi adoptat de Parlament săptămâna aceasta. „Este vorba de legitimizarea totală a haosului pe care îl înfăptuieşte Dorin Chirtoacă în Primăria municipiului Chişinău. Schemele de corupţie şi multe alte acţiuni pe care le-a desfăşurat CMC au pus în pericol total autoritatea lui Chirtoacă şi a altora”, susţine Ceban.

„Mai mult de atât, am auzit că, pe lângă genunchii roşi, Ghimpu a bocit, a strigat, a plâns şi a zis că iese din coaliţia de guvernare şi că nu va aproba bugetul şi politica fiscală dacă Plahotniuc nu-i dă această jucărică”, a declarat Ceban.

În cadrul aceluiaşi briefing, consilierul municipal Maxim Lebedinschi a menţionat că Legea are menirea să restricţioneze atribuţiile Consiliului Municipal la propriile iniţiative şi să impună iniţiativele primarului general, precum numirile ilegale în funcţie a şefilor de direcţii sau deciziile privind deplasările anumitor funcţionari de la primărie. 
 
„Prin această lege se încearcă a acoperi toate fărădelegile pe care Chirtoacă le-a comis în ultimii 8 ani de zile”, a menţionat Lebedinschi. Totodată, deputatul PSRM Vasile Bolea, a menţionat că această lege nu trebuia adoptată nici în prima lectură, deoarece „primarul general are şi aşa suficiente împuterniciri”.

Amintim că proiectul de lege privind statutul municipiului Chişinău a fost adoptat de Parlament în primă lectură pe data de 8 aprilie curent, în lipsa unui aviz din partea Guvernului. Iniţiativa a încins spiritele în Legislativ. Liberalul Mihai Ghimpu a fost la un pas să fie luat la bătaie de parlamentarii din PSRM, care au încercat să zădărnicească procedura de vot. Socialiştii, dar şi neafiliaţii din grupul Leancă, i-au acuzat pe liberali că ar şantaja majoritatea parlamentară pentru ca documentul sa fie votat. Mihai Ghimpu a respins acuzaţiile.

Întâmplător sau nu, cu o zi înainte ca proiectul PL să fie votat, la sediul formaţiunii a fost surprinsă maşina prim-vicepreşedintelui PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc. Liderul PL a recunoscut că s-a consultat cu oligarhul pe marginea proiectelor ce urmau a fi examinate a doua zi în plen, asta chiar dacă Plahotniuc nu deţine în prezent nicio funcţie publică.

De menţionat că experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei au criticat proiectul de lege privind statutul municipiului Chişinău, elaborat de PL. În urma unei analize a legii, specialiştii au constatat că iniţiativa Partidului Liberal, care limitează atribuţiile Consiliului Municipal Chişinău şi oferă mai multe competenţe primarului, sfidează bunele practici internaţionale în domeniul administraţiei publice locale. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.