Candidatura Alinei Russu, şefa Cabi­ne­tu­lui pre­şe­din­te­lui frac­ţiu­nii PCRM în Par­la­ment, a fost propusă de fostul preşedinte al CEC şi actual membru, Iurie Ciocan.

Totodată, a fost propus la şefia CEC şi Maxim Lebedinschi, fratele deputatului socialist Adrian Lebedinschi, dar şi juristul PSRM.

Conform Codului Electoral, conducerea CEC este aleasă cu majoritatea de voturi din numărul total al membrilor Comisiei. Votul a fost secret.

Unul dintre membrii CEC, Sergiu Gurduza, fost viceministru al Justiţiei, a propus ca votul să fie unul deschis. Propunerea însă nu a fost susţinută. În consecinţă, Gurduza a refuzat să participe la procedura de vot.

Precizăm că Parlamentul a votat în şedinţa sa din 17 iunie o nouă componenţă: Vladimir Şarban, (consilier prezidenţial în domeniul dezvoltării sociale - el este candidatul preşedintelui Nicolae Timofti pentru funcţia de membru al CEC), Veaceslav Agrigoroae (consilier de deputat în Parlament), Rodica Ciubotaru (juristă şi şefă de secţie în cadrul unui SRL), Sergiu Gurduza (ex-viceministru al Justiţiei), Maxim Lebedinschi (consilier municipal PSRM), Alina Russu (şefa Cabinetului preşedintelui fracţiunii PCRM), Andrei Volentir, Vasile Gafton şi Iurie Ciocan. Ultimii trei se regăsesc şi în ultima componenţă.

Mandatul Comisiei Electorale Centrale este de cinci ani.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.