„Uneori le spun colegilor mei de la Comisia Europeană şi de la alte instituţii europene să schimbe accentul de pe acordarea banilor la modul cum sunt cheltuiţi banii. Propunerea mea este de a avea aceeaşi sumă de bani, dar pentru sute de proiecte mai mici, fiecare câte 30.000 de euro. Acest lucru va fi mult mai benefic pentru societatea civilă din Moldova”, opinează Jerzy Pomianowski.

Expertul mai crede că asistenţa acordată pentru mai puţine proiecte, dar cu sume mai mari, avantajează organizaţiile nonguvernamentale consacrate: „…Stabilirea unui prag de proiecte în valoare minimă de 300.000 de euro nu cred că este ceva bun pentru Moldova, deoarece, doar 5 sau 6 organizaţii cu capacităţi mai mari vor putea pregăti cereri pentru astfel de proiecte.”

Chiar dacă Europa poate face mai multe pentru sectorul asociativ din Moldova, Pomianowski spune că moldovenii trebuie să-şi facă temele.

„Cu certitudine, putem face mai mult în Europa. Dar, în acelaşi timp, noi nu trebuie să ne aşteptăm că cineva va face pentru noi temele. În acest sens, ar trebui să fim, de asemenea, foarte atenţi în ceea ce priveşte logica conform căreia societatea civilă activează doar dacă primeşte finanţare”, conchide Directorul Fundaţiei Europene pentru Democraţie.

Directorul executiv al Fundaţiei Europene pentru Democraţie a explicat că acum UE oferă mai multă asistenţă decât în anii ’90: „Uniunea Europeană nu a oferit atât de multă asistenţă pentru societatea civilă la începutul anilor 90. Astăzi, în cadrul programelor Parteneriatului Estic. Europa investeşte mai mult în societatea civilă”.

În încheiere, Jerzy Pomianowski avertizează asupra anumitor riscuri legate de finanţarea sectorul asociativ: „…O parte a societăţii civile arată mai mult ca firme de consultanţă profesională decât ca societate civilă reală, care lucrează cu oamenii”, a declarat acesta.