„Pe 23 iunie 1990, deputaţii Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti au adoptat Declaraţia de Suveranitate. Azi să aducem un omagiu pentru componenţa acelei legislaturi, care a avut curajul pentru asemenea decizii istorice”, a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

„Vorbesc şi ca unicul deputat din sală care a votat atunci. Această declaraţie a fost pasul spre independenţă, dar nu ne-am gândit că vom avea partide care vor lupta împotriva suveranităţii RM. Toţi eram sub luneta KGB-ului, dar am demonstrat că libertatea neamului tău e mai importantă decât mandatul politic”, a declarat liderul PL, Ghimpu.

„RM este stat suveran şi independent şi acest lucru va fi în vecii vecilor. Şi nu înţelegem de ce cei care au votat pentru suveranitate pledează pentru unirea cu alt stat. Vom face tot posibilul ca unioniştii din RM şi cei care doresc lichidarea statului, indiferent dacă vor unirea cu estul sau vestul, să fie interzişi prin lege”, a menţionat preşedintele PSRM, Igor Dodon.

„Dorim să felicităm toţi moldovenii, acum avem şansa ca să ne dezvoltăm ca ţară europeană”, a adăugat şi liderul PD, Marian Lupu.

„Declaraţia despre Duveranitate a stat la baza elaborării Constituţiei. Spre regret, în aceşti ani nu am fost în stare să construim un stat funcţional astfel ca cetăţenii să se simtă bine în această ţară. Să construim un stat funcţional în care cetăţenii să se simtă bine la ei acasă”, a accentuat deputatul PLDM Iurie Ţap.

„Azi trebuie să ţinem minte şi de faptul că, recent, în plen am adoptat declaraţia cu privire la inviolabilitate şi neutralitatea permanentă. Ne-am luat nişte angajamente prin schimbări în legislaţie inclusiv prin interzicerea unor partide care vin tot mai des cu nişte scopuri de a ne uni cu alte ţări”, a intervenit şi comunista Inna Şupac.

Declaraţia de Suveranitate a Republicii Moldova a fost adoptată pe 23 iunie 1990 de către deputaţii Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti, aflate în componenţa URSS.
 
Documentul stipulează supremaţia legilor RSS Moldova asupra celor unionale, instituie cetăţenia republicană şi prevede separarea ramurilor puterii în: legislativă, executivă şi judecătorească.
 
Declaraţia de Suveranitate a servit drept bază pentru elaborarea Declaraţiei de Independenţă şi a Constituţiei Republicii Moldova.