Este vorba despre situaţia în care s-au pomenit sute de cetăţeni ai Republicii Moldova. Atunci când au solicitat prelungirea actelor româneşti, au primit refuz pe motiv că nu deţin cetăţenia. Şi asta pentru că aceştia au obţinut cetăţenia României odată cu părinţii, fiind minori, iar în numele acestora nu a fost depusă o cerere pentru obţinerea cetăţeniei.

„Soluţia încă nu o cunosc la acest moment. Azi am luat cunoştinţă de această problemă şi încă nu ştiu ce trebuie de făcut. Bănuiesc că este nevoie urgent de o modificare legislativă pe care trebuie să o facem. Vom lua legătura cu ministerul de resort şi o să vedem ce trebuie de facă. Dacă nu, o să fac o ordonanţă de urgenţă aşa încât să rezolvăm această problemă”, a declarat Florin Constantinescu, după reuniunea comisiei care s-a desfăşurat astăzi la Chişinău.

„Am fost sesizaţi de o serie de persoane care atunci când merg să-şi prelungească paşapoartele româneşti, li se refuză acest lucru, motivându-se că nu mai deţin cetăţenia României. Asta deşi ei au certificare de naştere româneşti, pentru că au dobândit cetăţenia românească fiind minori. Părinţii lor însă nu au scris cerere pentru copii. Acum mizăm pe sprijinul total al colegilor senatori şi deputaţi români. Este vorba de o lacună legislativă, dar şi de o problemă de procedură. În perioada imediat următoare va fi rezolvată”, a adăugat şi copreşedintele comisiei din partea Parlamentului RM, deputatul George Mocanu.

Potrivit Moldova.org, o parte dintre cetăţenii care au primit refuz la perfectarea actelor aşteaptă ca această problemă să fie soluţionată, în timp ce cealaltă parte s-a resemnat şi a depus dosarul pentru redobândire a cetăţeniei române – deşi deţin un certificat de naştere şi paşaport românesc.