„S-a discutat o singură problemă: examinarea proiectului strategiei securităţii naţionale şi a planului de acţiuni. Încă în luna mai a fost emis de preşedinte un decret prin care a fost constituită o comisie specială care a avut ca scop elaborarea acestui document strategic. Este unul dintre cele mai importante documente de politici”, a declarat Alexei Barbăneagră.

Totodată, preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, Veaceslav Untilă, a menţionat că acest proiect trebuie să fie aprobat până la sfârşitul acestei sesiuni a parlamentului.

„Având această situaţie regională în Republica Moldova, noi avem o necesitate vitală de avea o strategie nouă a securităţii naţionale. Am vorbit despre faptul că este necesar să ne grăbim, suntem în criză de timp. Mai avem o lună de zile pentru ca Parlamentul să lucreze şi am vrut ca până la sfârşitul acestei sesiuni să adoptăm această strategie naţională astfel ca ea să intre în bugetul pentru anul viitor, în aşa fel ca până în 2017 să o punem în aplicare. Este un document foarte vast, prevede mai multe capitole”, a spus Untilă.

Preşedintele Comisiei securitate naţională a mai spus că toţi membrii Consiliului au votat în unanimitate pentru acest document.

Ultima dată, Consiliul Suprem de Securitate a fost convocat în februarie 2016.