„Cerinţa de a avea 40 de ani împliniţi pentru a candida la prezidenţiale, deşi nu fără precedente în alte ţări, ar putea fi considerată excesivă. Mai mult, condiţia de a locui în Republica Moldova nu mai puţin de 10 ani (...) este mult prea restrictivă, contrară angajamentelor OSCE şi ar trebui redusă”,se arată în avizul comun al Comisiei de la Veneţia şi al Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului.

Unele constatări se referă la obligaţia candidaţilor de a cunoaşte limba română. Specialiştii susţin că această condiţie este rezonabilă, dar Codul Electoral trebuie să prevadă şi un mecanism de testare a competenţelor lingvistice. Totodată, experţii au remarcat că prezenţa la urne a cel puţin o treime dintre alegătorii înregistraţi, pentru ca scrutinul să fie validat, ar putea duce la cicluri interminabile de alegeri eşuate. Astfel, specialiştii le recomandă autorilor să revizuiască acest prag. În acelaşi timp, au fost remarcate unele lacune legislative în ceea ce priveşte transparenţa în procesul de finanţare a partidelor. 

De partea cealaltă, autorii proiectului de modificare a Codului Electoral consideră că nu sunt goluri în legislaţie, în privinţa finanţării partidelor. Totuşi, ei spun că vor examina sugestiile.

În martie, Curtea Constituţională a adoptat o hotărâre privind revenirea la alegerea directă a şefului statului, iar un grup format din legislatori din toate grupurile parlamentare, cu excepţia PCRM, şi-a asumat angajamentul de a elabora o iniţiativă de ajustare a Codului Electoral. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.