Printr-un alt decret, Putin l-a eliberat din funcţie pe Oleg Malghinov, care a ocupat până acum postul de ambasador al Rusiei în România.

Valeri Kuzmin, diplomat de carieră, activează în Ministerul de Externe al Rusiei din 1975.

Amintim că în 2012, când un pacificator rus l-a împuşcat mortal pe tânărul Vadim Pisari în zona de securitate, Valeri Kuzmin a declarat că acţiunile pacificatorului au fost justificate, pentru că Pisari era beat. Expertiza medico-legale a arătat însă că tânărul nu se afla în stare de ebrietate.

Kuzmin nu s-a sfiit să facă şi alte declaraţii controversate de-a lungul anilor şi, de altfel, s-a remarcat ca un anti-român înflăcărat, atribuindu-le calificativul „fascişti”, la un moment dat. Pe 26 septembrie 2011, în cadrul mesei rotunde „Dialogul Rusia-Moldova în spaţiul culturilor”, care a avut loc la Biroul Relaţii Interetnice, criticându-i pe aşa-numiţii xenofobi şi opresori ai limbii ruse din Moldova, ambasadorul rus a spus următoarele: „Nu vreau să pun pe nimeni faţă în faţă, dar a afectat Moldova „politica culturală românească” în perioada anilor 1918-1940, fără a mai vorbi de ocupaţia fascistă în anii 1941-1944? De la urmaşii direcţi ai moldovenilor – martori ai evenimentelor din acei ani ştiu că principala unealtă a politicii aici era atunci patul armei jandarmilor”, notează moldnova.eu.

Noul ambasador al Rusiei la Bucureşti a acuzat chiar implicarea unor cetăţeni români în conflictul din Transnistria din 1992. Totodată, Valeri Kuzmin a susţinut în timpul mandatului său diplomaţia separatistă de la Tiraspol spre iritarea autorităţilor de la Chişinău şi a promovat ideea acordării unui statut special pentru regiunea separatistă.