Declaraţiile aparţin jurnalistului Deutsche Welle, Vitalie Călugăreanu, şi au fost făcute în cadrul Orei Expertizei de la Jurnal TV.

„Se întâmplă ceva despre care vorbeam de când a fost învestit acest Guvern. Pas cu pas, libertăţile sunt suprimate de dragul anumitor interese. Doamna Manole vorbeşte foarte clar despre cele 14 milioane, când prin decizia pe care a luat-o a călcat peste interesele grupării oligarhice care se află astăzi la putere. La fel şi de alte decizii prin care ea urmărea corectitudine în ceea ce înseamnă justiţia moldovenească. Vedem că cei care controlează puterea în Republica Moldova au suficiente pârghii. Din păcate, deţin controlul inclusiv în Consiliul Superior al Magistraturii şi pot determina judecătorii să tacă atunci când interesele grupării sunt afectate. Scopul este unul foarte clar: de a-i intimida pe ceilalţi judecători. O să ridicaţi capul, o să păţiţi la fel”, a declarat Vitalie Călugăreanu.

Jurnalistul afirmă că, potrivit mărturiilor mai multor judecători, în sistem există o presiune enormă, astfel în curând şi alţi magistraţi îşi vor spune cuvântul. Vitalie Călugăreanu s-a referit în context la scrisoarea de solidaritate cu Domnica Manole, semnată de 15 judecători ai Cur­ţii de Apel Chi­şi­nău şi adresată Con­si­li­u­lui Supe­rior al Magis­tra­tu­rii. Aceştia afirmă că pro­cu­ro­rul gene­ral inte­ri­mar şi-a asu­mat un aten­tat fără pre­ce­dent la inde­pen­denţa jus­ti­ţiei, con­trar stan­dar­de­lor inter­naţio­nale în dome­niul jus­ti­ţiei, con­trar obiec­ti­ve­lor de inte­grare euro­peană pro­mo­vate de cor­pul jude­că­to­resc. 
 
„Este doar o primă rândunică, dacă putem să spunem aşa. Lucrurile se vor întâmpla exact aşa cum s-a întâmplat în toate ţările cu sisteme care au avut tentaţii de genul oligarhilor din Republica Moldova, tentaţii de a suprima instituţiile statului. Sistemul va exploda din interior mai devreme sau mai târziu. Eu am discutat cu doi judecători care mi-au spus că e o presiune enormă în interior. Ceea ce s-a întâmplat, din punctul meu de vedere, este un început, pentru că oamenii demni în justiţia moldovenească încă există. Eu sunt foarte curios să văd ce o să li se întâmple, de exemplu, celor 15 care au semnat acea scrisoare”, a mai spus Vitalie Călugăreanu.

Precizăm că judecătoarea Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole va fi cercetată penal pentru decizia de acum o lună, când a obligat Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul republican de modificare a Constituţiei, iniţiat de Platforma Demnitate şi Adevăr. Sesizarea procurorului general interimar a fost acceptată ieri de Consiliul Superior al Magistraturii, în cadrul unei şedinţe cu uşile închise. Cu lacrimi în ochi, Domnica Manole a declarat că a acţionat în strictă conformitate cu legea şi că de fapt ar fi vorba despre o răzbunare pentru criticile expuse de ea anterior.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.