Instituţiile mass-media subordonate controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc au trâmbiţat săptămâna aceasta despre „turul de forţă” în SUA al acestuia. Pe neprins de veste chiar şi pentru partenerii de alianţă acesta figurează în informaţiile de presă drept „coordonator al Consiliului Coaliţiei de Guvernare”.

Site-ul PDM relatează că prim-vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a avut o întrevedere cu Victoria Nuland, asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Secretarului de Stat american. La aceeaşi întrevedere a participat Bridget Brink, asistent adjunct al Secretarului de Stat american, aflată recent în vizită la Chişinău, a subliniat site-ul democraţilor.

Vorbe de duh de la Nuland, pentru coaliţie

Potrivit aceluiaşi site, Victoria Nuland a remarcat „rezultatele obţinute de către coaliţia de guvernare în primele luni de activitate”. „’Continuaţi în ritmul acesta şi noi vă vom susţine’, a fost mesajul dat de reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, care a accentuat necesitatea ca Guvernul R. Moldova să acţioneze consecvent pe calea reformelor. Victoria Nuland a anunţat că Departamentul de Stat al SUA este gata să trimită la Chişinău un grup de experţi în domeniile-cheie, pentru a asista Guvernul moldovenesc în implementarea măsurilor de reformă la care s-a angajat”, se menţionează în textul formaţiunii.

Miercuri, 4 mai, aceleaşi publicaţii au anunţat despre faptul că Vlad Plahotniuc a avut o întrevedere cu Menno Snel, director executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI), reprezentant al autorităţilor R. Moldova în Consiliul Executiv al FMI. În cadrul acestei întrevederi au fost abordate „ultimele evoluţii şi progrese înregistrate de guvernarea de la Chişinău în implementarea reformelor”, arată pdm.md.

Asigurările privind implementarea reformelor

„’Avem 82 de măsuri de pus în practică până în iulie inclusiv. 39% au fost realizate, continuăm în ritm susţinut’, a declarat prim-vicepreşedintele PDM, dând asigurări că în R. Moldova exista voinţa politică necesară, din partea sa şi a coaliţiei de guvernare, de a implementa măsurile necesare pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării.”

În cadrul acestei vizite Vlad Plahotniuc figurează ca „prim-vicepreşedinte al PDM” şi drept „coordonator al Consiliului Coaliţiei de Guvernare”, dacă în cazul primei funcţii suntem deja obişnuiţi cu falsa organigramă a democraţilor şi că de fapt el conduce acest partid, cea din urmă este oarecum ciudată, deoarece nu s-a auzit niciodată de existenţa acesteia, deşi se ştie că el este arhitectul acestei majorităţi parlamentare. De exemplu, Veaceslav Untilă, preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică din cadrul Parlamentului, nu ştie cine este coordonator al Consiliului Coaliţiei de Guvernare, doar bănuieşte că ar putea fi Vlad Plahotniuc. El se justifică prin faptul că nu merge la şedinţele Consiliului Coaliţiei de Guvernare, precizând ba că a fost o dată, ba de câteva ori.

Untilă: „Coordonator al Consiliului Coaliţiei de Guvernare? Da, ar putea fi”

„Noi, liberalii, mergem la aceste şedinţe când avem de discutat nişte subiecte. Eu nu am fost permanent la şedinţe, am mers doar o singură dată, cu nişte acte ce ţin de securitatea naţională. Şi atunci când am fost, şedinţa a fost prezidată de dl Plahotniuc. Cred că el este într-adevăr preşedintele acestui consiliu. Nu am avut de unde să ştiu acest lucru. De obicei, la aceste şedinţe merge dl Chirinciuc, dl Munteanu, dna Fusu. Eu am mers de câteva ori. Mergem acolo când avem de discutat chestiuni concrete. De obicei, merge tot timpul dl Ghimpu”, a răspuns deputatul pentru Jurnal TV.

În ce priveşte „vizita de lucru” a lui Plahotniuc în SUA, aceasta nu a reprezentat autorităţile de la Chişinău la un organism internaţional. Consiliul Atlantic este un ONG. Şi deşi instituţiile media subordonate acestuia ni-l arată alături de înalţi funcţionari americani, el nu a apărut nicăieri în ştirile acestui site, inclusiv în imagini (www.atlanticcouncil.org). În plus, solicitat de unimedia.info, serviciul de presă al Ambasadei SUA la Chişinău a menţionat că este la curent cu vizita lui Vlad Plahotniuc şi că acesta a mers în calitate de membru al delegaţiei condusă de ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

„Ceea ce se întâmplă acum este o acţiune de PR, participarea la astfel de conferinţe este cu participation fee, puteţi să îl întrebaţi cât a costat taxa de participare, dacă a fost sau dacă nu a fost, ce a discutat, este alaiul pe lângă el persoana principală sau invers, el este luat în alai”, a declarat observatorul politic Igor Boţan.

Ciurea: „O acţiune de imagine”

„Nu a existat nicio informaţie oficială nici pe site-ul Guvernului şi nici a Parlamentului privind statutul acestui grup de cetăţeni ai Republicii Moldova. Dl Boţan a spus foarte clar: participarea la această conferinţă este cu taxă şi taxa este destul de piperată. Am primit şi eu invitaţii de la organizaţii care numeau cetăţeanul lumii. Dar ca să fii numit cetăţeanul respectiv trebuie să plăteşti mult”, a relatat analistul politic Arcadie Barbăroşie.

Într-un editorial pentru Radio „Europa Liberă”, Vitalie Ciobanu a afirmat că actuala putere s-a pricopsit cu un „coordonator executiv al coaliţiei de guvernare”. „PD-ul a publicat pe site-ul său o informaţie triumfalistă despre vizita lui Plahotniuc în Statele Unite. Triumful a durat doar câteva ore, pentru că s-a aflat că magnatul de la Chişinău a făcut parte dintr-o delegaţie condusă de Ministrul Economiei Octavian Calmîc (o delegaţie cu statut incert) şi a profitat de ocazia de a-şi face o poză, împreună cu colegii de delegaţie, alături de Victoria Nuland”, a afirmat Ciobanu.

Identităţile „coordonatorului”

În opinia observatorului politic Cornel Ciurea, această vizită, chiar dacă este surprinzătoare, este importantă. „Chiar dacă întâlnirile nu au loc la cel mai înalt nivel, delegaţia moldovenească a fost primită de Victoria Nuland. Totodată, trebuie recunoscut faptul că vizita are obiective de imagine, din această cauză este extrem de mediatizată în R. Moldova, pentru a arăta opoziţiei rolul lui Vlad Plahotniuc în politica moldovenească, precum şi faptul că este agreat la Washington”, a menţionat Ciurea.

Marţi seară, liderul Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, a publicat pe pagina sa de Facebook o copie a paşaportului rusesc al lui Vlad Plahotniuc. Potrivit lui Năstase, Vladimir Plahotniuc, care a deţinut şi cetăţenia română, cu identitatea Vladimir Ulinici, „şi-a ascuns identităţile şi cetăţeniile obţinute pe bază de date şi documente false, în condiţii misterioase, urmărind interese oculte şi obţinerea dividendelor economice şi mai ales politice”. „Cetăţenia rusă obţinută ca salahor din Tiraspol era pasul decisiv de a se apropia de Kremlin”, susţine Andrei Năstase. Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr vorbeşte şi despre vizita oligarhului în SUA, pe care o califică drept o încercare de a-şi face „PR ieftin”.

Jurnal de Chişinău