Declaraţiile aparţin politologului Igor Boţan care, într-un interviu pentru Epoch Times România, explică de ce Platforma DA a rămas singură în organizarea protestului din 24 aprilie şi de ce aceasta este cel mai periculos adversar al regimului oligarhic.

„Într-adevăr, mişcarea unionistă, care s-a consolidat mult într-un an protestatar, vede drept soluţie împotriva guvernării corupte – unirea cu România, care ne-ar salva de toate problemele. Pe de altă parte, mişcarea protestatară eurasiatică, a socialiştilor, contestă actuala guvernare, deopotrivă cu integrarea europeană pe care chipurile această guvernare ar promova-o. Aşadar, antipozii – mişcarea unionistă şi cea eurasiatică, prin portavocile, lor transmit mesaje care deranjează guvernarea, dar n-o exasperează, n-o sperie şi n-o supără până la limită. Iată în această privinţă, mesajul protestatar al Platformei DA este deosebit. Platforma contestă însăşi existenţa pe mai departe a actualei guvernări, dorindu-şi să devină un substituent credibil şi un promotor autentic al integrării europene şi s-o aducă în albia normalităţii, în conformitate cu Acordul de Asociere şi cu Agenda de Asociere”, a declarat Igor Boţan.

O unire a forţelor dintre cele trei mişcări ar spulbera clasa politică actuală. Iată de ce regimul de la guvernare face tot posibilul pentru a nu admite interferenţa acestora, a accentuat expertul politic.

„Nu e rău că Platforma a rămas singura organizatoare a protestului din 24 aprilie. S-a putut convinge că după un an de proteste zeci de mii de cetăţeni rămân receptivi la îndemnurile ei. Societatea moldovenească este divizată pe criterii geopolitice, de aceea, valul protestatar, ridicat de o mişcare civică, a difractat, adică s-a divizat în trei. Cert este că dacă cele trei valuri ar interfera, s-ar reuni înapoi, ele ar spulbera guvernarea actuală de pe scena politică. De aceea, strategia guvernaţilor e de a nu admite interferenţa celor 3 valuri. La efortul guvernanţilor de utilizare a dezinformării, intimidării şi împiedicării cetăţenilor de a protesta uniţi se adaugă şi problema compatibilităţii scopurilor finale ale celor trei proteste”, a adăugat Igor Boţan.

Printre instrumentele guvernării se numără şi discreditarea mişcării protestatare, utilizându-se tot fel de sperietori cu vărsări de sânge, arme şi cocktailuri Molotov.

„Într-un an au fost organizate mai mult de zece proteste cu participare a zeci de mii de cetăţeni şi de fiecare dată propagandiştii domnului Plahotniuc au trâmbiţat despre pregătirea violenţelor, a vărsărilor de sânge, despre arme şi cocktail-uri Molotov găsite în preajma locurilor desfăşurării protestelor. Deci au fost de fiecare dată întreprinse acţiuni de descurajare a eventualilor participanţi. Asta e parte a războiului mediatic. La protestul de duminică au existat altercaţii, dar din fericire violenţe nu au fost. Orice fel de violenţe ar discredita iremediabil protestele. Deci ne putem întreba cui prodest, cui bono? Se pare că răspunsul e evident”, a punctat Igor Boţan.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.