Liderul Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că în această cursă este important profilul candidatului unic care va ales.

„De fiecare dată, când am vorbit despre un candidat unic, am spus că trebuie să ne axăm pe profilul acelui candidat şi mai puţin pe nume, pentru că, într-o bună zi, Plahotniuc şi-a pus tunurile pe tine şi s-a terminat cu numele tău. Să nu credeţi că Plahotniuc nu îşi pune problema ca după ce termină linşajul cu mine nu va ajunge şi la Maia Sandu. Va ajunge şi acolo şi va ajunge şi la al treilea, despre care vorbeam eu. În Platforma pe care o reprezint personal, am militat pentru un candidat anti-oligarhic, un candidat pro-Moldova, candidat anti-Plahotniuc, anti-regimul Plahotniuc. Dacă vom renunţa la „rânzele” personale se poate de obţinut un candidat al întregii opoziţii anti-oligarhice. Dacă iese, iar pentru că asta ar fi ideal, asta ar însemna 70 -80 la sută din primul tur şi Plahotniuc nu ar avea şanse de manipulare şi şantaj, nu ar avem cum să ne ţese matematic sau alt fel. Dacă nu, putem totuşi, lăsând „rânzele” la o parte, găsind profilul potrivit pentru câştigarea alegerilor, dar trebuie să mai aibă calitatea de a se bate, de a fi combativi cu acest regim. Eu cred că dacă am dovadă de multă înţelepciune, am putea găsi acel profil. Fie că va fi Maia Sandu, fie că va fi altcineva din acest grup de entităţi, fie că va fi un om la care nu ne gândeam. De ce nu ar fi Octavian Ţîcu. Se poate dacă vom ave înţelepciune. Să ne gândim că ceea ce nu am reuşit în 25 de ani, avem şansa să reuşim astăzi. Să demonstrăm că putem găsi acel profil câştigător şi distrugător al acestui regim”, a declarat Andrei Năstase.

Invitaţii emisiunii s-au referit şi la construcţiile care pot exista la alegerile prezidenţiale. În context, moderatorul emisiunii, Val Butnaru, a amintit de apelul europarlamentarului Siegfried Mureşan, care a îndemnat partidele de dreapta să desemneze un candidat unic la scrutinul prezidenţial.

„În Republica Moldova există, ca peste tot în Europa de Est, o parte de electorat informat, mobil, urban cu aspiraţii de tip european. Şi dacă se întâmplă şi aici prostia care se întâmplă acum în România, la alegerile locale care sunt pe 5 iunie, şi unde se votează într-un singur tur, o altă prostie pe care dumneavoastră, din fericire, nu aţi adoptat-o. Acest electorat, de exemplu la Bucureşti, se împarte între mulţi candidaţi – este la mintea cocoşului că vor câştiga ceilalţi. Moldova la preşedinţie este într-o situaţie şi mai complicată, deşi sunt două tururi de scrutin. Situaţia e complicată, pentru că nu sunt doar conservatori şi reformişti, jocul este aşa cam ca în triunghi. Dacă unul din vârfurile triunghiurilor se mai împarte în franjuri, este destul de greu să te baţi. Probabil, la asta s-a referit domnul Siegfried Mureşan. Acum, dumneavoastră ştiţi mai bine şi până în octombrie mai e, dacă o fi octombrie. Până la urmă este o problemă empirică. Deci, politicienii, pentru a face o asemenea strategie chiar trebuie să-şi facă nişte măsurători şi să ţină seama de ele. Trebuie să vezi unde se află publicul tău şi ce vrea el”, a menţionat expertul român Sorin Ioniţă.

„În istoria noastră de conştiinţă politică, moldovenii au avut doar două momente de mobilizare care a creat un front unic de sorginte europeană: în 1918, când s-a creat blocul moldovenesc sub conducerea lui Pan Halippa, care de fapt a şi decis, în ultimă instanţă, votul unirii cu România, şi al doilea a fost frontul popular care a generat de o mobilizare în care toţi au intrat sub o umbrelă şi au făcut posibilă independenţa. De fapt, acele repere ale independenţei care ne-au pus sub aceleaşi valori ale identităţii româneşti, integrării cu România. În rest, istoria noastră politică de 25 de ani a arătat că este imposibil de generat un consens în privinţa unui lider pe care îl pretindem, s-a văzut foarte clar şi în momentele cele mai complicate, poate şi mai complicate decât sunt acum. De exemplu, cum au fost alegerile primarului din 2007. Prin urmare această observaţie, de mai multe ori văzută, mă face să cred că este imposibil, la ora actuală, de coalizat acest segment şi de genera un singur lider. Nu doar din considerentele că PLDM este într-o cădere care va trage în jos, dar şi deoarece Leancă şi PPEM este o făcătură aruncată în segmentul proeuropean. Prin urmare, se va da o bătălie între Andrei Năstase şi Maia Sandu, care, până la urmă, va arăta un singur lider pentru că vor fi două scrutine, este inevitabil. Aşa cred eu, pentru că nu va fi posibil ca cineva să câştige din prima şi alegerile din Republica Moldova au arătat că este imposibil să câştigi dintr-un scrutin, doar dacă îl fraudezi. Ceea ce încurajează, dintr-un anumit punct de vedere, pentru că atunci când vom avem un singur om datorită scrutinului doi – vom avea alte capacităţi de mobilizare”, a declarat politologul şi istoricul Octavian Ţîcu.

„În ceea priveşte o construcţie ipotetică, eu poate nu aş exclude PLDM, chiar dacă ca potenţial politic tinde spre zero, dar ca potenţial organizatoric şi ca structură ar putea fi un suport pentru un bloc comun sau pentru o construcţie aşa mai consolidată. Deci, PLDM, fiind conştient că el părăseşte scena politică, dar într-un fel ajută cauza naţională, vorbind generic. Lucrurile pe stânga sunt evidente, cu siguranţă. Eu insist pe ipoteza mea că Plahotniuc îşi va înainta candidatul şi va încerca să joace anume suprimând cel puţin una din formaţiuni, fie Platforma, fie PAS-ul, ca să intre în turul doi cu Dodon din stânga, ori aici este un simplu calcul. Şi iarăşi este convingerea mea, este problema pe care Dodon nu o poate rezolva de unul singur. Dodon nu câştigă turul doi, oricine cu un anti-rating moderat pe centru sau pe dreapta câştigă turul doi, pentru că în turul doi este votul împotriva şi nu pro”, a spus analistul Victor Ciobanu.

Ciobanu a mai spus că din ecuaţia prezidenţialelor nu trebuie exclusă fraudarea, pe care mizează foarte mult Plahotniuc. „PD ca partid evident nu are nicio şansă, dar nu excludem din ecuaţie fraudarea, care îmi pare foarte posibilă, având în vedere toată resursa de care dispune. Toată construcţia lui Plahotniuc se bazează pe orice bătălie în subterană”, a conchis editorialistul.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.