„Nu a fost forum economic cu siguranţă, pentru că s-a vorbit despre orice, numai nu despre economie. La forum nu au fost nici experţi economici, nici oameni de afaceri. A fost un forum al oamenilor de afaceri din clanul Plahotniuc. Dacă să luăm chiar Asociaţia Oamenilor de Afaceri, iniţial când a fost formată: Plahotniuc - fondator, finul Candu - director general al Asociaţiei, actual speaker al Parlamentului, Vaja Jhashi, cel mai mare monopolist, unicul pe exporturi cerealiere, Politova-Cangaş, preşedintele Consiliului de Administraţie al Victoriabank a lui Plahotniuc, partener de afaceri, Vitalie Iurcu, fost director Moldtelecom, acum viceministru la Economie, şi ultimul personaj Pavel Filip, fost director la TUTUN-CTC, întreprindere de stat pe atunci şi acum prim-ministru. Iată practic tot businessul de familie al lui Plahotniuc. De aceea, la acest forum s-a întâlnit, de fapt, Plahotniuc, coordonatorul executiv al Alianţei de guvernare, cu Plahotniuc, ONG-istul care este preşedintele acestei Asociaţii Oamenilor de Afaceri şi cu Plahotniuc omul de succes, că aşa scrie pe site şi a fost un consens perfect”, a menţionat analistul politic Victor Ciobanu.

Reprezentantul societăţii civile din România, Sorin Ioniţă, a menţionat că prin aceste acţiuni, Plahotniuc încearcă să-şi schimbe stilul şi în continuare pot apărea încă multe surprize. „Este evident, privind din avion, că din ianuarie încoace, de când a renunţat la intenţia de a fi personal prim-ministru, s-a trecut la o schimbare de stil: de la guvernarea proastă 1-0, la guvernarea proastă 2-0. Ea e tot clientelistă, dar schimbarea stilistică este evidentă - această asociere cu lideri din vest, care să te legitimeze. Mă aştept să se producă încă surprize în continuare. Noi am avut în trecut o problemă asemănătoare cu miliardul, nu la fel de mare, banii furaţi s-au întors, dar procentual. Să vă aşteptaţi la surprize şi văd că ce vor ei e să dezumfle rând pe rând anumite critici care se aduc de opoziţie. Să vă aşteptaţi că asta va fi până la alegeri şi să vă pregătiţi pentru un nou context. Contextul Plahotniuc 2-0 care arată aşa că se fac progrese, că sunt anumite realizări - iată facem asta, asta, ne arătăm cu ăsta, ăsta. Vor mai veni lideri vestici. Iată că vin şi banii din România, chiar dacă noi încercăm să ţinem de condiţionalităţi, noi societatea civilă. Ajutăm ţara să nu moară, că Plahotniuc nu moare. Inclusiv s-ar putea să dea acea mişcare, succesul major care va veni aşa din cer”, a explicat expertul român.

În acest context, politologul Octavian Ţîcu a menţionat: „Ceea ce s-a întâmplat cu Plahotniuc şi la Washington şi cu Barroso, şi cu discursurile iniţiale la Bucureşti, la început de an, şi cu multe altele îmi ridică foarte multe semne de întrebare”.

Amintim că la Chişinău a avut loc Forumul Economic „Republica Moldova în noul context regional”, organizat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri, condusă chiar de controversatul oligarh.