„Atunci când popular-europenii apelează către politicienii din Republica Moldova care se situează pe centrul-dreapta şi într-un fel chiar îi imploră: încercaţi să identificaţi o candidatură. Acest lucru vine din constatarea faptului că niciunul dintre aceste partide, care acum reprezintă această parte a eşichierului politic, nu sunt capabile, de unul singur, să câştige alegerile. Este nevoie de coagularea tuturor forţelor şi din acest punct de vederea acest apel logic, la locul său. Există multe obstacole în faţa identificării unei singure candidaturi, dar nu pot să nu fiu de acord cu reprezentanţii PPE – dacă nu îşi vor coagula eforturile, este puţin probabil că ar putea să câştige alegerile prezidenţiale”, a declarat analistul politic Anatol Ţăranu.

În aceeaşi ordine de idei, fostul deputat Stela Jantuan a declarat că îndemnul Partidului Popular European este binevenit, însă partidele de dreapta trebuie să analizeze foarte bine contextul în care se vor desfăşura alegerile din toamna acestui an. „Alegerile prezidenţiale mi-au creat o analogie cu jocul pisica şi şoarecele, pentru că pe acest fundal să vedem ce face guvernarea. Vedem că pentru alegerile prezidenţiale, sub presiunea protestatarilor, a fost fixată data de 30 octombrie, foarte târziu. Acum vedem că nu se operează nişte modificări la legislaţie privind regulile de joc la alegerile prezidenţiale. Noi nu cunoaştem nimic, nu cunosc nimic nici cei care vor să participe în aceste alegeri. Vedem că partidele de la guvernare nu se grăbesc să anunţe sau să discute despre candidatul lor. Eu cred că ne aşteaptă surprize, pentru că această tăcere este foarte suspectă. Se vorbeşte despre alegeri prezidenţiale, dar nu se cunosc regulile de joc. Cred că trebuie de analizat la rece ceea ce se întâmplă, care sunt acţiunile guvernării şi ce se va întâmpla cu regulile de joc. Personal nu m-aş grăbi să înainteze un candidat unic, pentru că guvernarea va juca foarte viclean”, a afirmat Jantuan.

„În aceste alegeri prezidenţiale, în primul rând contează atât persoana care va fi desemnată de această dreaptă, dar şi mesajul care-l va duce acest candidat. Eu cred că jocul va fi, pe alocuri, foarte sofisticat, nu atât de simplist cum pare din start. Un rol importat îl va juca candidatul x înaintat de guvernare. Sigur că guvernarea va juca destul de dur anume pe dreapta, încercând să o fărâmiţeze. Eu cred că guvernarea va încerca să bage şi pe dreapta candidaţi, vor fi ca nişte sateliţi. Totuşi, dreapta trebuie să gândească foarte bine tactica cu care va merge la prezidenţiale”, a precizat Stela Jantuan. 

În cadrul emisiunii a avut o intervenţie telefonică şi Siegfried Mureşan, care şi-a reiterat mesajul lansat către partidele proeuropene din Republica Moldova. Europarlamentarul a îndemnat încă o dată aceste formaţiuni să-şi unească forţele şi să analizeze foarte bine riscurile. „Partidele trebuie să înţeleagă că inamicul lor politic numărul unu sunt forţele proruse şi este şi stânga”, a spus Mureşan. 

Totodată, deputatul european a menţionat: „Cred că există o şansă reală ca aceste partide să susţină un candidat unic. Sigur că opinia publică crede că divergenţele sunt prea mari, însă toate cele patru partide şi-au manifestat deschiderea faţă de ideea susţinerii unui candidat comun. Trebuie puse în comun toate punctele puternice, e nevoie de voinţă. Nu va fi simplu, dar eu cred că vor reuşi. Profilul candidatului trebuie să fie proeuropean, fiindcă siguranţa şi prosperitatea vin din partea Europei”. 

În aceeaşi ordine de idei, analistul politic Anatol Ţăranu a spus că această alegere trebuie să fie inteligentă. „Alegerea pe care o propune PPE ar putea să se întâmple, dacă alegerea se va face inteligent”, a afirmat Ţăranu. 

Amintim că europarlamentarul Siegfried Mureşan s-a aflat într-o vizită de două zile în Republica Moldova, împreună cu alţi 18 politicieni din mai multe ţări ale Uniunii Europene, care fac parte din familia Partidului Popular European. Delegaţia a avut întrevederi cu lideri ai partidelor de centru-dreapta, cu reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, cu societatea civilă şi cu preşedintele Nicolae Timofti. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.