„Pe 9 mai celebrăm Ziua Europei. Nu este doar o chestiune ce ţine de calendar, ci presupune foarte multă muncă, perseverenţă, toleranţă, valori care ar fi foarte bine să se regăsească în plenul Parlamentului, dar şi în RM. Fondatorii UE au avut curajul şi viziunea acum 66 de ani, au săvârşit acel act cu curaj şi au ştiut la acel moment că trebuie depuse eforturi ca pe continentul european să predomine pacea şi înţelegerea”, a declarat Andrian Candu.

„Acele evenimente care au avut loc, temelia lor se datorează marii victorii obţinute de poporul sovietic”, a intervenit liderul PCRM, Vladimir Voronin.

„Conştientizăm că UE este vecina Republicii Moldova şi trebuie să avem relaţii bune cu ei. Moldova este parte a Europei. Dar vreau să mă adresez ambasadorilor care sunt prezenţi că, în ultimii 7 ani, sub lozincile europene, această guvernare a comis cele mai mari fărădelegi, furtul miliardului, au fost închise sute de mii de locuri de muncă şi închise mii de fabrici. Sub această guvernare, timp de 7 ani, susţinerea UE în rândul populaţiei a scăzut de la 70% la 35%. Dacă va continua susţinerea financiară a acestei guvernări oligarhice, va scădea în continuare”, a declarat preşedintele PSRM, Igor Dodon.

Deputatul PL Veaceslav Untilă a ţinut să-i dea o replică lui Dodon. „Aţi fost în Guvern. Aţi deţinut funcţii înalte, aţi gestionat schemele cu carnea, aţi gestionat Banca de Economii”, a spus Untilă.

„Mă conving a câta oară că suntem foarte talentaţi ca ideile şi datele măreţe să le transformăm într-o banală propagandă politică. Şi Ziua Victoriei, şi Ziua Europei sunt date măreţe. Să nu coborâm la un nivel banal şi primitiv în lupta politică”, a spus liderul PD, Marian Lupu.

„Nu poate fi contestat faptul că viitorul RM este doar în UE, alături de acele valori, de cei care respectă drepturile omului. Vreau să le mulţumesc ambasadorilor pentru aportul pe care l-au avut ca RM să ajungă acolo unde îşi doreşte. Să sperăm că aceste viitor îl vom apropia, iar asta depinde de reformele pe care trebuie să le facem”, a adăugat preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

Precizăm că la Chişinău, cele mai multe evenimente cu prilejul Zilei Europeni vor avea loc pe 14 mai. Tot atunci, în Grădina Publică „Stefan cel Mare şi Sfânt” din capitală va fi amenajat „Orăşelul European”.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.