Mai mult, el a spus că va continua lupta împotriva regimului şi a guvernării lui Plahotniuc.

„Dosarul nostru s-a dovedit a fi politic, unul fabricat. Acest lucru a fost confirmat şi de unii procurori, în mod public. Eu vorbesc despre fostul procuror al municipiului Chişinău, Ivan Diacov, care a spus direct că dosarul este fabricat. Aţi văzut şi declaraţii ale structurilor internaţionale, europene. Foarte mulţi au numit dosarul nostru politic, am nimerit şi în raportul anual cu privire la drepturile omului al Departamentului de Stat a SUA. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova a apărut noţiunea de deţinuţi politici. Eu consider că scopul principal al arestării noastre a fost intimidarea noastră, intimidarea tuturor forţelor de opoziţie, intimidarea societăţii civile, a activiştilor, a celor care doreau să protesteze. Sigur că ei, regimul, guvernarea lui Plahotniuc, au folosit cazul nostru pentru a intimida. Vreau să-i spun lui Plahotniuc că nu a reuşit să ne intimideze. Noi rămânem pe poziţiile noastre şi suntem şi mai hotărâţi să facem tot posibilul să punem capăt acestui regim criminal”, a declarat Petrenco.

Totodată, Grigore Petrenco a vorbit şi despre decizia Curţii de Apel care a menţinut decizia Judecătoriei Râşcani prin care i se interzice participarea la proteste a aşa-numitului grup Petrenco.

„Ieri a avut loc şedinţa Curţii de Apel Chişinău, la care judecătorii au lăsat în vigoare hotărârea Judecătoriei Râşcani prin care nouă ni se interzice să participăm la protest. Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când cetăţenii sunt lipsiţi de drepturi constituţionale prin hotărârea instanţei de judecată, de dreptul de a protesta, când se încalcă grosolan prevederile constituţionale, libertăţile fundamentale ale omului. Şi ieri Curtea a lăsat în vigoare această decizie şi a pronunţat că această hotărâre este irevocabilă. Sigur că noi ne vom adresa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Sunt convins că vom câştiga şi acest dosar, dar şi de această dată suferă imaginea Republicii Moldova şi arătăm că nu suntem un stat european şi democratic”, a spus Petrenco.

„Eu cred că motivul principal este frica, frica lui Plahotniuc. În general, el deţine toate pârghiile şi încearcă să înlăture persoanele incomode, persoane care nu se supun. Aceasta vorbeşte despre el. El este un personaj fricos, chiar dacă deţine tot controlul asupra tuturor instituţiilor din stat. Fricos şi complexat, el nu poate lupta civilizat după regulile democratice. El poate lupta doar folosind structurile de forţă, şantajul şi intimidările”, a adăugat Grigore Petrenco.

Fostul deputat şi-a exprimat şi solidaritatea faţă de cei patru protestatari arestaţi. În această ordine de idei, el a făcut un apel către liderii partidelor de opoziţie. „În aceste zile, când în locul nostru stau alţi protestatari, noi considerăm necesar să ne exprimăm solidaritatea şi să condamnă acţiunile guvernării. Cerem eliberarea lor necondiţionată, ei nu au făcut nimic ilegal. Noi considerăm că toate forţele de opoziţie trebuie să fie unite şi să susţină aceşti manifestanţi. Vreau să mă adresez tuturor liderilor de opoziţie şi să le spunem că noi toţi trebuie să fim uniţi dacă nu vrem ca activiştii noştri să fie persecutaţi în asemenea mod. Trebuie să facem tot posibilul să continue aceste proteste împotriva acestei guvernări, împotriva regimului dictatorial a lui Plahotniuc. Ei nu mai au nicio autoritate, pentru ei nici Consiliul Europei nu reprezentă o autoritate. Nu este de mirare, atunci când în fruntea statului este un grup criminal organizat, pentru ei singura autoritate este „avtoritetul”, care conduce acest grup criminal. Este vorba de Plahotniuc. El este singura autoritate pentru ei”, a explicat Grigore Petrenco.

Curtea de Apel a respins recursul avocatului, care a contestat decizia Judecătoriei sectorului Râşcani. În aceste condiţii, membrii aşa-numitului grup Petrenco, plasaţi sub control judiciar şi cercetaţi pentru acţiuni calificate de procurori drept dezordini în masă, au în continuare interdicţia de a participa la proteste.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.