Proiectul de lege privind statutul municipiului Chişinău, elaborat de PLDM, urma să fie discutat cu reprezentanţii tuturor fracţiunilor parlamentare încă în 2015, în cadrul unei comisii speciale conduse de Vladimir Filat, dar dezbaterile nu au mai avut loc.

Proiectul PLDM nu a mai fost înregistrat în Parlament, dar astăzi, în cadrul dezbaterilor organizate de Comisia Administraţie Publică, deputaţii din PSRM au propus includerea lui în ordinea de zi. Acest lucru a stârnit nemulţumirea liberalilor, care sunt autorii unui alt proiect de lege privind statutul municipiului Chişinău.

La rândul lor, deputaţii din grupul Leancă, şi ei autori ai unui proiect de lege privind statutul municipiului Chişinău, elaborat anul trecut, au propus o soluţie. Preşedintele comisiei parlamentare de profil a luat însă o altă decizie.

Proiectul elaborat de Partidul Liberal, formaţiune din care face parte şi primarul capitalei, prevede că edilul va fi în drept să numească prin dispoziţie viceprimarii, pretorii şi şefii întreprinderilor municipale, în cazul în care Consiliul Municipal Chişinău respinge de două ori, nemotivat, candidaturile propuse pentru aceste funcţii. Iniţiativa îi nemulţumeşte pe deputaţii din Partidul Socialiştilor.

Iniţiativa liberalilor se bucură însă de susţinerea deputaţilor din Partidul Democrat. Amintim că săptămâna trecută liberalii au insistat, în cadrul şedinţei Parlamentului, ca iniţiativa lor privind statutul municipiului Chişinău să fie inclusă în ordinea de zi, deşi nu avea avizele necesare, iar comisia parlamentară de profil nu avea întocmit un raport în acest sens. Totuşi, deputaţii neafiliaţi, care au părăsit PLDM-ul şi au aderat la majoritatea parlamentară, au refuzat să voteze pentru examinarea în cadrul şedinţei plenare a proiectului de lege.