„Moldova are nevoie, în primul rând, de reforme. Guvernul trebuie să implementeze riguros toate angajamentele asumate. Sprijinul nostru politic este condiţionat de implementarea reformelor de respectarea normelor democratice în Republica Moldova. În ceea ce priveşte ajutorul financiar, lucrurile sunt foarte clare: noi am elaborat un tabel de suport bugetar cu tot ce trebuie făcut în materie de macroeconomie şi evitarea crizelor bancare. Bruxellesul deja oferă suport politic - nu Guvernului, ci Republicii Moldova, pentru a reuşi să implementeze reformele. Eu sper din suflet că un acord cu FMI, condiţionat de reforme, va fi semnat şi aceasta ne va permite să oferim ajutor în continuare. Mă refer la sprijin bugetar pentru Republica Moldova. Dar pentru aceasta e nevoie de o puternică voinţă politică internă de a reforma sistemul financiar-bancar”, a menţionat oficialul european.

„Mesajele noastre adresate Guvernului au fost foarte clare: Am pus pe masă concluziile Consiliului European şi aşteptările pe care le avem de la Republica Moldova, am subliniat care sunt angajamentele noastre în ceea ce priveşte asocierea politică şi integrarea economică. Dacă ne referim la vizita premierului la Bruxelles - Moldova a prezentat un plan de acţiuni cu date foarte concrete. Noi analizăm acel plan şi monitorizăm ceea ce s-a făcut deja. De la învestirea noului Guvern s-au făcut câţiva paşi. Nu sunt sigur că mergem exact conform planul de acţiuni, dar am văzut că a fost desemnat un nou guvernator al Băncii Naţionale”, a adăuga Pirkka Tapiola, precizând că Europa a susţinut Republica Moldova, însă este îngrijorată că lucrurile nu s-au schimbat.

Şeful delegaţiei UE spune că este foarte important ca politicienii să se gândească mai mult la interesul naţional. „Nu voi începe să discut despre fiecare politician în parte. Nu acesta este rolul meu ca ambasador. Dar nişte lucruri evidente trebuie să le accentuez. Vorbim de mai mult timp despre faptul că legea trebuie să fie una pentru toţi, despre depolitizarea instituţiilor de stat. Toţi recunoaştem că aceste probleme există. Acum întrebarea: De ce există aceste probleme? Cred că fiecare poate să-şi facă propriile concluzii. Politicienii ar trebui să se gândească mai mult la interesul naţional, la felul în care dorim să arate societatea noastră în viitor. Iată ce defineşte fundamental un stat european. Aşa că nu contează definiţiile cu care jonglezi pe la întâlnirile cu partenerii de dezvoltare – contează dacă eşti pro-Moldova, dacă eşti pro-propriul tău popor, dacă eşti pro-societate democratică. Atunci vei fi şi proeuropean, deoarece UE înseamnă o viaţă mai bună prin respectarea regulilor democratice. Nu vreau să interpretez comentariul bunului meu prieten Andi, dar voi spune doar că există un sentiment global în politica moldovenească: de multe ori am văzut situaţii când un anumit interes personal a prevalat asupra intereselor naţionale, a fost în contrast cu interesul general al poporului. Întrebarea este - se poate schimba acest lucru?”, a explicat ambasadorul european.
 
„Deoarece am fost foarte deschişi pentru Moldova, deoarece sprijinul nostru a fost foarte puternic, în mintea multora dintre moldoveni s-a creat o stare de aşteptare. Şi deoarece nu au urmat reforme palpabile pentru cetăţeni, acele aşteptări s-au transformat în dezamăgire faţă de o guvernare care s-a declarat pro-europeană. Oamenii au primit în schimb multă corupţie. Deci, oamenii s-au aşteptat că după 2009 va avea loc schimbarea. Or, după evenimentele de atunci au apărut guverne care s-au declarat pro-UE, dar schimbarea n-a mai venit, reformele asupra cărora insistă UE nu s-au produs în ritmul în care am aşteptat cu toţii. Când ne întâlnim cu oameni de stat, care îşi asumă angajamente ferme în privinţa reformelor, noi îi credem pe aceşti oameni de stat. În UE, dacă spui că faci ceva, faci. Dar UE nu poate face reforme în locul autorităţilor Republicii Moldova. Aceasta este responsabilitatea statului. Noi putem doar ajuta. Şi am ajutat. Iar când aşteptările s-au transformat în dezamăgire, oamenii au arătat cu degetul la UE şi au spus: „Voi sunteţi de vină!”. Pe când noi nu am făcut decât să ajutăm, am oferit asistenţă, am trimis mesaje clare, foarte diplomatice, uneori mai directe, însă repet, noi nu putem face reforme în locul vostru. Dar eu deseori discut cu oamenii pe stradă şi întâlnesc tot mai mulţi oameni care cunosc adevăratele valori ale UE”, a punctat Tapiola.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.