Totodată, deputaţii l-au numit pe judecătorul CSJ, Nicolae Gordilă, în funcţia de vicepreşedinte al Colegiului Penal al CSJ pe un termen de patru ani. Asta după ce acum un an, legislativul a amânat numirea acestuia. Atunci deputaţii PLDM au cerut să fie analizate dosarele aflate pe rol la Gordilă, pierdute apoi de Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

Mariana Pitic a fost în atenţia opiniei publice după ce în 2012 a fost recunoscută vinovată de încălcarea normelor de etică pentru faptul că nu a declarat un conflict de interese. Totodată, ea nu a indicat în declaraţia de avere casa luxoasă din suburbia capitalei în care locuieşte şi maşina de marcă Porsche pe care o conduce.

„Comisia nu dispune de astfel de informaţii. Nu a fost prezentat niciun document în acest sens. Comisia a verificat în baza hotărârii CSM”, a declarat astăzi preşedintele Comisiei Juridice, numiri şi imunităţi, Raisa Apolschii.

Despre Nicolae Craiu presa a scris că este cumnatul lui Gheorghe Avornic, membru CSM, care a fost vizat în mai multe scandaluri, fiind acuzat anterior că prin înşelăciune şi-ar fi însuşit o parte dintre proprietăţile unei familii din Bălţi, fapt pentru care a fost pornit un dosar penal.
 
Atunci, Avornic a respins acuzaţiile. După ce a ajuns în CSM, treptat, pe durata lui 2014, colegii săi au votat pentru promovarea a trei rude ale sale - Alexandru, Maria şi Veronica Negru.

Un alt nou judecător numit la CSJ, Anatolie Ţurcanu, este şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Acesta va trebuie să aleagă una dintre cele două funcţii.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.