Potrivit raportului citat, „răspândirea corupţiei continuă să fie cea mai gravă problemă în Republica Moldova în ceea ce priveşte drepturile omului”. Documentul citat denunţă presiunea politicienilor asupra judecătorilor şi corupţia din sistemul judiciar, iar în ceea ce priveşte mass media moldovenească, în raportul Departamentului de Stat al SUA se menţionează că „presa a fost subjugată de oligarhi, pentru a-şi promova interesele, aceştia consolidându-şi monopolul în mass media, precum şi pe piaţa de publicitate”.

De marii corupţi nu se ocupă nimeni!

„Deturnarea unui miliard de dolari din sistemul bancar al ţării a dus la acuzarea guvernului de complicitate şi corupţie la nivel înalt. (…) Există corupţie larg răspândită în cadrul sistemului judiciar şi a altor structuri de stat. Instanţele au condamnat, pentru prima dată, mai mulţi judecători pentru luare de mită în 2014, dar aceste cazuri au fost relativ minore, iar percepţia generală a rămas că sistemul judiciar a continuat să-şi protejeze proprii membri. În cele mai multe cazuri, urmărirea penală pentru corupţie, în Republica Moldova, i-a vizat pe micii funcţionari publici”, a remarcat Departamentul de Stat al SUA. (...) „Au existat informaţii precum că procurori şi judecători au solicitat mită în schimbul reducerii amenzilor sau a sentinţelor”.(...) „Oligarhii au supravegheat îndeaproape conţinutul materialelor de presă şi au menţinut controlul editorial asupra mass media. O nouă lege a obligat mass media să facă publice numele proprietarilor. În ciuda progreselor înregistrate, monopolizarea mass-media şi a pieţei de publicitate a crescut, în special în TV”, se mai arată în raportul citat.

Alte disfuncţionalităţi evidenţiate în raport: cazuri de tortură şi de maltratare a deţinuţilor; condiţiile proaste în penitenciare care sunt supraaglomerate; violenţă domestică; trafic de persoane; discriminarea romilor; discriminarea socială a persoanelor cu HIV/SIDA. etc.

Ignorăm, ca să muşamalizăm?

Raportul publicat de Departamentul de Stat al SUA a fost aproape ignorat de mass media din Republica Moldova. Nicio instituţie de presă subordonată regimului oligarhic nu a pomenit nimic despre acesta, iar autorităţile nu au emis nicio reacţie şi nici acţiuni concrete în vederea înlăturării problemelor invocate în raportul american nu au fost observate.

Potrivit unui studiu realizat de „CBS AXA” la comanda Centrului „Contact” din Republica Moldova, cele mai corupte instituţii sunt, în percepţia cetăţenilor, judecătoriile, Guvernul şi Parlamentul. Studiul relevă că, lipsa de încredere aproape totală în instituţiile centrale ale statului se datorează faptului că acestea sunt foarte corupte. 21% din respondenţi cred că fenomenul corupţiei nu poate fi combătut, 30% spun că acest fenomen va exista mereu şi doar unul din 10 respondenţi s-a arătat încrezător că fenomenul corupţiei poate fi extirpat. Îngrijorător este că majoritatea respondenţilor au o percepţie eronată în ceea ce priveşte „mita”, considerând oferirea de bani sau de cadouri ca fiind „o infracţiune minoră”.

Amploarea corupţiei din sistemul judiciar a condus recent la un incident între Consiliul Superior al Magistraturii şi Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău. După ce şeful unui proiect european a refuzat o listă de judecători propusă de CSM pentru o vizită de studiu în Germania (proiect finanţat de UE) şi a cerut modificarea acesteia, CSM a transmis repetat aceeaşi listă. În consecinţă, vizita magistraţilor moldoveni a fost anulată.

Corupţia expulzează Ambasada Franţei din Chişinău

Tot din cauza unor autorizaţii suspecte, eliberate de autorităţile moldovene, Ambasada Franţei este nevoită să-şi mute sediul din Chişinău şi să-şi închidă Consulatul. Reprezentanţii Ambasadei au anunţat că misiunea diplomatică se mută din cauza unor construcţii din preajmă. În ceea ce priveşte Consulatul Franţei, s-a anunţat că cetăţenii francezi din Republica Moldova vor fi deserviţi de misiunea diplomatică franceză din Bucureşti.

Potrivit consilierului municipal Ion Ştefăniţă, construirea clădirii din preajma Ambasadei Franţei are loc ilegal, compania constructoare neavând permisiunea Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice şi încălcând normele de drept internaţional vizând misiunile diplomatice.

Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a spus că a încercat să soluţioneze problema prin dialog, la o şedinţă cu reprezentanţii firmei de construcţie (pe care nu a numit-o) şi ambasadorul francez, dar întâlnirea nu s-a soldat cu succes. Edilul s-a limitat doar la aprecierea că „este ruşinos ceea ce se întâmplă cu Ambasada Franţei”.