Locuinţa lui Vadim Brânzaniuc are o suprafaţă de 146 de metri pătraţi, este construită din piatră de calcar, garajul de 42,6 metri pătraţi este din beton armat, porţile sunt din fier, iar zidul care înconjoară casa este tot din piatră de calcar. Toate acestea costă, potrivit unei evaluări a Agenţiei de Stat Cadastru, 1.515.590 de lei. Până în 2009 funcţionarul nu avea nicio locuinţă, ci doar un teren pomicol la Truşeni şi un BMW produs în 2002. Pe lângă cele două bunuri, el a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2009 un salariu de 32.068 de lei anual, adică aproximativ 2.672 de lei lunar. În acel an era specialist principal în cadrul Direcţiei Relaţii cu Publicul. În anul 2010 a devenit şef al acestei Direcţii. În 2011 Vadim Brânzniuc şi-a cumpărat două maşini noi care au costat împreună mai mult de jumătate de milion de lei - 652.000 de lei - un Land Rover Freelander, produs în 2011 şi cumpărat în acelaşi an, şi o Skoda Octavia la fel din 2011.

Casă de lux construită în regim de urgenţă

În următorul an, 2012, mai exact în luna aprilie, Vadim Brânzaniuc devine proprietarul terenului de la Petricani, care costă 362.000 de lei, la 27 iunie obţine autorizaţie de construcţie, iar până la sfârşitul acelui an (20 decembrie 2012) mai mult de jumătate din casă era construită, potrivit unui aviz tehnic înregistrat la Cadastru. La 2 septembrie 2014 casa a fost trecută în acte ca finalizată.

„Eu am declarat toate sursele de venit. În fiecare an am făcut declaraţiile corespunzătoare. În 2012 am vândut patru terenuri achiziţionate în 2006 la Dumbrava, în total 28 de ari. Din acei bani am cumpărat terenul actual şi am ridicat casa”, a declarat Vadim Brânzaniuc, întrebat din ce surse şi-a construit locuinţa costisitoare, având în vedere că are salariu de bugetar. 

În garajul familiei Brânzaniuc, construit special pentru două maşini, se află acum, potrivit declaraţiei de avere a funcţionarului, o Skoda Superb nou-nouţă, produsă în anul 2014 şi cumpărată în leasing cu 22.000 de euro, şi Land Rover-ul pe care purtătorul de cuvânt al Primăriei spune că îl oferă în arendă unei companii. Skoda Superb a fost spartă recent, în dimineaţa zilei de 5 aprilie, în timp ce se afla în curtea casei, fapt despre care Vadim Brânzaniuc a anunţat pe Facebook. Această maşină a fost cumpărată în anul 2014 după ce proprietarul a vândut o Skoda Octavia, fabricată şi cumpărată în 2011.

În prezent, Vadim Brânzaniuc ridică un salariu de aproximativ 100.000 de lei anual, la fel ca şi soţia sa. Despre averile funcţionarului se mai cunoaşte că în 2013 a câştigat 20.000 de euro la cumetria unuia dintre copii, iar în 2014 a primit o donaţie de 30.000 de euro de la o persoană pe nume Anatolie Tomulescu. Vadim Brânzaniuc ne-a spus că acesta este socrul său, care a muncit legal în Israel timp de 12 ani.

Ajutat material din bugetul municipal ca să-şi plătească dobânda la creditul pentru casa luxoasă

În declaraţia de avere pentru anul 2014 a lui Brânzaniuc figurează patru credite bancare, contractate câte unul în 2012 şi 2013 şi două în anul 2014. Suma totală împrumutată este de circa 1,1 milioane de lei. Unul dintre împrumuturi expiră în acest an, iar celelalte - în 2018 şi 2019. Funcţionarul cu un salariu lunar de aproximativ 9.000 de lei spune că are de unde rambursa banii: „Pentru anul trecut venitul familiei mele este unul semnificativ şi în fiecare an e la fel. Am salariul meu, al soţiei, am darurile de la părinţi. Am de achitat creditele şi maşina în leasing.”

La 27 iunie 2013, Consiliul Municipal Chişinău a adoptat o decizie prin care a decis să îi aloce lui Vadim Brânzaniuc „suport financiar din bugetul municipal în mărime de 10 la sută anual din dobânda bancară aprobată conform contractelor de credit ipotecar”. În decizie nu se spune ce sumă i-a fost alocată, însă în declaraţia de venituri purtătorul de cuvânt a anunţat că este vorba despre 72.236 de lei pe care Primăria Chişinău i-a transferat timp de 17 luni. „A fost decizia Consiliului de a-mi acorda ajutor pentru construcţia casei - 10% din dobândă. În municipiu sunt foarte multe persoane care beneficiază de asemenea ajutoare, sunt vreo 200-300 de persoane”, a fost explicaţia lui Vadim Brânzaniuc. Potrivit deciziilor Consiliului Municipal publicate în 2013, de astfel de ajutoare au beneficiat alţi doi angajaţi ai Primăriei.

Am aflat că asemenea ajutoare sunt destinate exclusiv angajaţilor subdiviziunilor Consiliului Municipal Chişinău şi consilierilor care nu au locuinţe. În baza unui regulament, aceştia primesc bani din bugetul municipal pentru a achita 10 la sută din dobânda la creditul pentru locuinţe. CV-ul lui Vadim Brânzaniuc nu este publicat pe site-ul Primăriei Chişinău. Din comunicatele Partidului Liberal am aflat că el este vicepreşedintele Organizaţiei Teritoriale PL a sectorului Râşcani, condusă de deputatul Iurie Dârda.

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnalişti pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.