„Considerăm că acest proces este unul lipsit de transparenţă. Societatea civilă şi publicul larg au fost lipsiţi de posibilitatea de a urmări procesul respectiv şi de a analiza corespunderea candidaţilor cu criteriile specificate în Codul Electoral şi Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică”, se spune în declaraţie.

De asemenea, societatea civilă este îngrijorată de refuzul Parlamentului de a susţine unele iniţiative legislative prezentate anterior ce aveau menirea de a asigura un proces de selectare bazat pe criterii clare de meritocraţie şi transparenţă a candidaţilor la funcţia de membru a CEC.

Organizaţiile semnatare solicită Parlamentului şi şefului statului să organizeze consultări publice în vederea identificării candidaţilor pentru funcţia de membru al CEC, cu respectarea următoarelor principii: claritate în proceduri şi termene de selectare a candidaţilor, timp suficient pentru depunerea dosarelor de către potenţialii candidaţi, cerinţe clare faţă de potenţialii candidaţi, transparenţă în procesul de selectare, consultarea şi implicarea societăţii civile în procesul de selectare şi argumentarea hotărârii cu privire la selectare.

„Organizaţiile semnatare consideră că influenţele politice în procesul de selectare la această etapă a membrilor CEC trebuie reduse la minimum şi excluse în totalitate din activitatea ulterioară a CEC. În acest sens, calificăm drept inadmisibilă recomandarea Preşedintelui Parlamentului, exprimată public la 18 martie 2016, cu privire la oportunitatea de a oferi funcţia de preşedinte a CEC opoziţiei parlamentare. Reamintim că, potrivit legislaţiei electorale, Preşedintele CEC este ales de către membrii nou-aleşi, iar orice imixtiuni, şi în mod special din mediul politic, indică direct asupra faptului că viitorii membri ai CEC ar putea fi ulterior influenţaţi politic în activitatea acestora”, se mai spune în declaraţie.

Comisia Juridică a Parlamentului a avizat astăzi proiectul privind desemnarea membrilor Comisiei Electorale Centrale. Documentul propune o nouă componenţă a CEC: Veaceslav Agrigoroae (consilier de deputat în Parlament), Rodica Ciubotaru (juristă şi şefă de secţie în cadrul unui SRL), Sergiu Gurduza (ex-viceministru al Justiţiei), Maxim Lebedinschi (consilier municipal PSRM), Alina Russu (şefa Cabinetului preşedintelui fracţiunii PCRM), Andrei Volentir, Vasile Gafton şi Eduard Răducan. Ultimii trei se regăsesc şi în actuala componenţă.

Mandatul membrilor CEC a expirat pe 11 februarie 2016, iar procesul de selectare a noilor membri a fost iniţiat abia pe 18 martie 2016 de către Preşedintele Parlamentului.