În cadrul unei întâlniri desfăşurate la Cantemir, Usatîi a propus boicotarea alegerilor prezidenţiale.

„Ne vom întâlni cu toate forţele politice de opoziţie şi trebuie să ieşim cu o decizie comună. S-ar putea ca noi toţi să boicotăm aceste alegeri, ceea ce va duce la nealegerea preşedintelui. Este o variantă bună. Nu vom alege preşedintele – aceasta va duce la alegeri parlamentare anticipate. Cred că nimeni nu are dubii că în cazul alegerilor parlamentare anticipate toate partidele guvernării vor acumula nu mai mult de 20%”, a declarat primarul de Bălţi.

În opinia lui Usatîi, decizia CC este nu o cedare a regimului, ci o capcană cu scopul de a lichida valul de proteste.

„Trebuie să ne întâlnim cu liderii opoziţiei pentru a ne expune părerile şi să ieşim cu o poziţie politică unică. Să nu iasă aşa că unul spune că „poporul a învins”, iar altul despre violarea Constituţiei. Ne aşezăm şi haideţi să ne lămurim: de ce ne bucurăm? Reprezentanţii regimului se temeau că vom veni în ziua alegerii preşedintelui şi de-acolo nu va mai ieşi nimeni fără permisiunea noastră. Pentru a evita aceasta, ne-au aruncat un os. Dar de ce să ne amăgim cu asta? A fost o solicitare a PLDM şi PSRM, a avut loc colectarea cu succes a semnăturilor, la care „Partidul Nostru” a ajutat Platforma DA, care a adunat sute de mii de semnături. Noi şi aşa putem desfăşura un referendum privind modalitatea de alegere a preşedintelui, fără ajutorul regimului.

Sunt convins că vom duce situaţia până la capăt. Şi consider că toate partidele de opoziţie trebuie să iasă în faţa oamenilor, în faţa întregii ţări şi să spună: Oameni buni, noi nu votăm pentru preşedinte, nu-l alegem şi mergem la alegeri parlamentare anticipate. La alegeri luăm 80% şi dăm uitării această putere criminală odată şi pentru totdeauna. Această poziţie o voi susţine. Iar dacă va fi ales preşedintele, ei vor rămâne la guvernare pentru încă doi ani”, a spus Usatîi.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.