„Tehnica a fost instalată în sala de şedinţe în plen a Parlamentului încă în 2013, iar la acel moment a fost montată o aplicaţie software clasică, asigurată de producător. Deputaţii s-au mutat în sediul renovat al legislativului încă în 2014. După aproape o oră în care au încercat să înveţe să folosească noua tehnică, aleşii au renunţat la ea şi au continuat să voteze ridicând mâinile”, continuă sursa.

Aplicaţia ar trebui să corespundă Regulilor de utilizare a dispozitivelor electronice în cadrul şedinţelor în plen ale Parlamentului Republicii Moldova şi cerinţelor funcţionale privind sistemul de gestiune a şedinţelor în plen, aprobate de Biroul permanent al Parlamentului în 2014. 

Pentru personalizarea aplicaţiei software autorităţile urmează să contracteze o companie specializată, iar ajustarea sistemului de vot electronic ar costa circa 45.000 de euro. Autorităţile nu au identificat încă o sursă de finanţare.

Sursa precizează că tehnica produsă de сompania Bosch din Olanda, a fost cumpărată şi instalată de compania care se ocupă de renovarea clădirii Parlamentului. Instalarea sistemului electronic de vot a costat 12.742.548 de lei.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.