Pentru prima categorie de probleme (sistemul de evidenţă şi control menit să protejeze arena politică de finanţarea ilegală, dependenţa partidelor de un număr limitat de donatori sau supra-cheltuieli), Promo-LEX recomandă Parlamentului să revizuiască limitele plafoanelor donaţiilor din partea persoanelor fizice şi a celor juridice la nivelul a 20 şi, respectiv, 40 de salarii medii, aşa cum a fost stabilit iniţial în proiectul de Lege 36 din 09.04.2015. De asemenea, pentru a preveni influenţa nejustificată a sectorului privat asupra partidelor politice, se recomandă micşorarea limitei pentru venitul anual al partidului politic din surse private, precum şi reducerea volumului cotizaţiilor de membru şi al donaţiilor colectate anual de la 0,3% la 0,2% din veniturile acumulate la bugetul de stat.

Alte probleme vizează asigurarea transparenţei şi a controlului finanţării partidelor politice. Promo-LEX a constatat că, raportarea financiară anuală a partidelor politice a fost foarte neregulată până în prezent. Din partidele politice înregistrate, doar 10 şi-au prezentat rapoartele financiare în 2013 şi 18 în 2014. Deşi prevederile legale garantează transparenţa procesului de finanţare, partidele politice sunt reticente faţă de divulgarea informaţiei cu caracter financiar. În acelaşi timp, sancţiunile prevăzute pentru nerespectarea cadrului legal privind transparenţa şi controlul finanţării partide politice nu sunt destul de aspre şi nu pot servi drept un factor de descurajare eficient.

Pentru combaterea acestor carenţe Promo-LEX recomandă diversificarea şi majorarea semnificativă a sancţiunilor prevăzute pentru nerespectarea prevederilor care vizează transparenţa financiară a partidelor politice.

O a treia categorie de probleme ţine de capacităţile limitate ale partidelor politice de a asigura gestionarea eficientă, transparenţa şi raportarea mijloacelor financiare gestionate în cadrul partidelor. Studiul Promo-LEX relevă că, în majoritatea cazurilor reglementările interne şi structura partidelor politice nu corespund cerinţelor legale, managementul financiar este supracentralizat.

Astfel Promo-LEX recomandă instituţionalizarea structurilor de management financiar şi descentralizarea acestora, instruirea personalului partidelor politice la nivel central şi local cu privire la cadrul legal existent în domeniul finanţării partidelor şi a managementului financiar eficient.

În procesul de elaborare a Studiului Promo-LEX a efectuat 14 interviuri cu reprezentanţii organizaţiilor centrale de partid (dintre partidele parlamentare, doar Partidul Democrat din Moldova a refuzat invitaţia Promo-LEX). Alte 245 de interviuri au fost realizate cu reprezentanţii a 21 filiale teritoriale ale partidelor politice, iar 3 interviuri cu alte părţi interesate. Au fost colectate date calitative, cât şi cantitative la acest subiect prin analiza a 43 de statute ale partidelor politice, 28 de rapoarte financiare anuale şi 21 de rapoarte privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2014.