„Vreau să amintesc că actuala guvernare a propus în programul său că vrea să întemeieze un stat de drept, să depolitizeze instituţiile şi să nu uităm că şi în rezoluţia Consiliului Europei cu referire la RM a fost atenţionat că e timpul ca instituţiile să fie depolitizate. Argumentele invocate de cei din majoritatea parlamentară nu ţin, deoarece schimbarea regulilor de joc în timpul jocului, cum afirmă ei, nici pe departe nu e aşa. Mandatul componenţei CEC a expirat la 11 februarie, respectiv, trebuie de urgenţă să fie numită o nouă componenţă”, a comentat preşedintele fracţiunii PLDM respingerea proiectului.

„Ne pare rău că aşa se procedează, chiar dacă ei au anunţat că vor transparenţă. Avem ce avem şi ne convingem că cei care sunt astăzi la guvernare nu ţin nici pe departe să îndeplinească ceea ce e scris în programul de guvernare”, a adăugat Tudor Deliu.

În această situaţie, liderul fracţiunii PLDM atenţionează că actuala majoritatea parlamentară este formată din două partide politice şi din refugiaţi din alte partide. „De aceea, în procesul de desemnare ne vom ciocni cu mari probleme, care fracţiune şi câţi să înainteze. Cea mai optimă cale de numire a membrilor CEC era selectarea lor în urma unui concurs public şi transparent”, a punctat Deliu.

Precizăm că iniţiativa prevedea ca cei 8 membri ai CEC care sunt numiţi de Parlament să fie selectaţi în baza unui concurs public organizat de o comisie formată din reprezentanţi ai opoziţiei şi ai societăţii civile.

În prezent, Codul Electoral prevede că opt din nouă membri ai CEC sunt desemnaţi de Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei, iar unul - de către şeful statului.

Mandatul actualei componenţe a Comisiei Electorale Centrale a expirat la 11 februarie.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.