Potrivit documentului, din acest grup pot face parte câte un reprezentat al fracţiunilor parlamentare, precum şi experţi internaţionali. Acest proiect de lege a provocat discuţii aprinse, iar mai mulţi deputaţi şi-au manifestat dezacordul faţă de decizia Curţii Constituţionale.

„Noi ce, am înghiţit această decizie, nu vedem că este o lovitură constituţională? Propun dezbaterea parlamentară. De ce stăm noi aici, ei sunt câinii care trebuie să păzească Constituţia, numai Parlamentul poate modifica Constituţia. Cine sunt cei patru cetăţeni, de ce trebuie să înghiţim ce s-a întâmplat peste noapte? Noi nu vom accepta. Noi nu ştim cum să procedăm, dacă participăm la această comisie, înseamnă că deja noi am acceptat, absolut nu vrem să participăm la aceasta, nu ştim ce să facem, ce o să urmeze după această decizie. Ce aţi plămădit voi „ne lezet ni v kakie vorota”. Dacă aceştia au acumulat semnături, voi săriţi ca iepurele înainte de drum, nimeni nu poate să explice, eu vă întreb pe voi, democraţi, ce vreţi să faceţi?”, a declarat Vladimir Voronin, liderul PCRM.

Deputatul comunist Inna Şupac s-a arătat deranjată de faptul că acest proiect a fost înregistrat astăzi şi nu a trecut toate procedurile. Şi preşedintele de onoare al Partidului Democrat s-a arătat deranjat de decizia Curţii, însă liderul PD, Marian Lupu, a menţionat că fracţiunea susţine această iniţiativă.

În continuare, Igor Dodon a propus organizarea unor dezbateri parlamentare privind decizia Curţii Constituţionale, însă propunerea nu a fost supusă votului. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a motivat prin faptul că decizia Curţii este definitivă şi nu poate fi supusă atacului, precizând că în curând ar putea fi organizată o conferinţă ştiinţifică-juridică la acest subiect.

Fracţiunea parlamentară a menţionat că va susţine formarea acestui grup de lucru, însă termenul trebuie să fie redus. „Noi ne-am antrenat în nişte discuţii inutile. Este decizia Curţii şi trebuie să ne conformăm, este definitivă şi nu poate fi suspusă atacului. Noi trebuie să creăm grupul pentru a exclude speculaţiile din societate, însă e prea mult 30 de zile”, a declarat Tudor Deliu, preşedintele fracţiunii PLDM. Această propunere a fost supusă votului, dar nu a fost susţinută de deputaţi. Astfel, termenul de lucru a rămas de 30 de zile.

Fiecare fracţiune şi-a delegat reprezentaţii. În aceste condiţii, din grupul de lucru face parte Valeriu Ghileţchi de la PLDM, Vasile Bolea de la socialişti, Sergiu Sîrbu, deputat PD, Roman Boţan, deputat PL, din partea transfugilor PCRM a fost înaintat Igor Vremea, iar din partea celor neafiliaţi a fost înaintat George Mocanu. PPEM a refuzat să facă parte din acest grup, iar fracţiunea PCRM l-a propus pe Traian Băsescu, astfel manifestându-şi dezacordul cu cererea fostului preşedinte român privind obţinerea cetăţeniei moldoveneşti.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.