„Trebuie ca guvernul să treacă, în sfârşit, de la declaraţii de intenţie la acţiune. Eu am spus foarte clar primului ministru că un guvern nu este proeuropean doar prin faptul că declară că este proeuropean. Un guvern este proeuropean şi acţionează în sprijinul cetăţenilor Republicii Moldova prin ceea ce face. Şi anume dacă implementează Acordul de Asociere agreat şi parafat de către Republica Moldova cu Uniunea Europeană. Din păcate, am auzit de la primul ministru, în principal, declaraţii generale de intenţie, iar întrebările concrete care au venit din partea mea, de exemplu, cu privire la reformarea Comisiei Naţionale de Integritate, a Centrului Naţional Anticorupţie, asigurarea independenţei politice a Băncii Naţionale, asigurarea faptului că Banca Naţională are suficiente competenţe în materie de supraveghere, de supervizare bancară pentru ca o fraudă ca cea din trecut să nu se poată repeta niciodată în sistemul bancar, din păcate, aceste întrebări concrete au rămas fără răspunsuri concrete”, a comentat Mureşan.

„E important ca acest guvern să implementeze exact ceea ce oamenii au cerut în stradă – combaterea decisivă a corupţiei, a fraudei, a evaziunii fiscale, reforma unor instituţii cheie, fundamentale, Comisia Naţională de Integritate, Centrul Naţional Anticorupţie, Banca Naţională, reforma Procuraturii. Deci, nici eu nu am fost convins de acest guvern, de la început”, a adăugat politicianul.

În aceste condiţii, eurodeputatul a spus că UE trebuie să monitorizeze îndeaproape situaţia din ţara noastră: „Credibilitatea se dobândeşte doar prin rezultate. Ce aştept însă şi de la instituţiile Uniunii Europene este monitorizarea cu atenţie şi înţelegerea în detaliu a situaţiei din Republica Moldova. Doar dacă înţelegi în detaliu şi urmăreşti zi de zi situaţia din Republica Moldova, o poţi diagnostica corect şi poţi sesiza eventuale întârzieri sau lipsa voinţei politice”.

Deputatul european a mai menţionat că în condiţiile actuale, PD nu va reuşi să convingă UE că este un partid proeuropean. „Şi este greu ca Partidul Democrat să mă convingă că este un partid proeuropean, când în urmă cu câteva luni ajutau la căderea unui guvern proeuropean, împreună cu comuniştii şi socialiştii proruşi. Acest lucru, evident, nu se uită în Uniunea Europeană”, precizat Sigfried Mureşan.

„Nici în Uniunea Europeană nu a fost totul perfect în sistemul bancar, însă am îmbunătăţit reglementarea, de-a lungul crizei financiare din ultimii ani, am întărit supravegherea, supervizarea, condiţiile pe care băncile trebuie să le îndeplinească în materie de capital propriu, de reguli de gestionare prudentă a banilor oamenilor. De ce guvernul Republicii Moldova nu profită de pe urma experienţei Europei din ultimii ani şi să coopereze atent, strâns cu Comisia Europeană, cu Oficiul de luptă Antifraudă, tocmai pentru a întări şi sistemul bancar din Republica Moldova, aşa cum l-am întărit în Uniunea Europeană în ultimii ani? Fiindcă este esenţială redobândirea încrederii investitorilor străini în sistemul bancar din Republica Moldova”, a continuat sursa.

Totodată, europarlamentarul a transmis şi un mesaj pentru oligarhi: „Mesajul meu pentru oligarhi este unul foarte clar: modelul lor de business, cum aţi spus, modelul lor de afacere, modelul lor de viaţă, modelul lor de a funcţiona nu va mai exista în viitor. Ştiu că în Republica Moldova oamenii spun: „Da, dar uite oligarhii sunt mai puternici şi noi o ducem tot mai rău, nu vedem încă luminiţa de la capătul tunelului”. V-o spun foarte clar: la un moment dat, oligarhii vor pierde această bătălie, poate va mai dura câţiva ani de zile. Va veni ziua şi în Republica Moldova în care toţi cei care au încălcat legea vor da socoteală. Ştiu că acest lucru pare greu de crezut acum, dar uitaţi-vă peste Prut, uitaţi-vă în România că, în sfârşit, DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie) vine de hac tuturor celor care au încălcat legea, indiferent de apartenenţa politică, indiferent de conexiunile pe care le-au avut în instituţii ale statului, a venit ziua în care trebuie să dea socoteală. Şi această zi va veni şi în Republica Moldova”.

Amintim că Sigfried Mureşan a declarat anterior că şeful Guvernului de la Chişinău a dezamăgit deputaţii europeni prin răspunsurile pe care le-a oferit în plenul Parlamentului UE. „Sunt dezamăgit de răspunsurile pe care le-am primit astăzi de la prim-ministrul Republicii Moldova. I-am transmis astăzi prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, prezent în şedinţa Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, că la Chişinău este nevoie de un guvern proeuropean, având în vedere beneficiile multiple ale apropierii de Uniunea Europeană pentru cetăţenii Republicii Moldova şi că, pentru mine, un guvern nu este proeuropean doar dacă declară acest lucru, ci dacă şi implementează Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”, a declarat Siegfried Mureşan.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.