Şi asta după ce şeful Guvernului de la Chişinău a dezamăgit deputaţii europeni prin răspunsurile pe care le-a oferit în plenul Parlamentului UE.

„Sunt dezamăgit de răspunsurile pe care le-am primit astăzi de la prim-ministrul Republicii Moldova. I-am transmis astăzi prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, prezent în şedinţa Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, că la Chişinău este nevoie de un guvern proeuropean, având în vedere beneficiile multiple ale apropierii de Uniunea Europeană pentru cetăţenii Republicii Moldova şi că, pentru mine, un guvern nu este proeuropean doar dacă declară acest lucru, ci dacă şi implementează Acordul de asociere cu Uniunea Europeană”, a declarat Siegfried Mureşan.

Premierul Pavel Filip a fost întrebat care sunt acţiunile concrete ale Guvernului în lupta anticorupţie.

„Am notat faptul că Guvernul Republicii Moldova a adoptat o foaie de parcurs în implementarea Acordului de asociere şi am mai notat că primul punct pe listă se referă la combaterea corupţiei. Am vrut, însă, să ştiu concret de la prim-ministrul Pavel Filip ce face Guvernul pentru a îmbunătăţi modul de funcţionare al Comisiei de Integritate şi al Centrului Naţional Anticorupţie, adică ce legi adoptă şi, mai ales, cum veghează la implementarea lor”, a adăugat deputatul UE. 

De asemenea, Filip a trebuit să le spună europarlamentarilor ce întreprinde Guvernul ca urmare a fraudei masive din sistemul bancar şi, mai exact, ce face pentru recuperarea completă a prejudiciului.

„În acest caz, am mai întrebat şi dacă are în plan să coopereze cu instituţii ale Uniunii Europene care au experienţă în combaterea fraudei şi a evaziunii fiscale. Tot în contextul fraudei din sistemul bancar, am solicitat să prezinte ce măsuri va implementa pentru recredibilizarea sistemului bancar în faţa investitorilor străini, dar şi pentru îmbunătăţirea supravegherii bancare şi pentru a se asigura că banca naţională este independentă politic. Doar cu alegerea unui nou guvernator nu se face primăvară în sectorul bancar”, a accentuat Siegfried Mureşan.

„L-am mai rugat pe prim-ministrul Pavel Filip să-mi ofere o descriere a situaţiei economice de la Chişinău având în vedere că moneda naţională îşi pierde din valoare, inflaţia a crescut la un nivel maxim al ultimilor ani, iar investiţiile străine scad. În răspunsul domniei sale, şeful Executivului de la Chişinău mi-a spus doar că Guvernul a propus legislaţie, dar nimic despre ce cuprind acele proiecte de legi şi ce paşi concreţi au întreprins. Este insuficient şi, repet, am fost dezamăgit de răspunsuri”, a conchis deputatul european.