Declaraţiile aparţin Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, vicepreşedintelui Comisiei Europene, Federica Mogherini, precum şi Comisarului European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn.

Înalţii oficiali au făcut aceste declaraţii după Reuniunea Consiliului de Asociere UE – RM care s-a desfăşurat luni la Bruxelles.

„Am discutat despre importanţa depolitizării instituţiilor de stat, despre combaterea corupţiei, reforma justiţiei şi investigaţiile privind fraudele bancare. Premierul Filip ne-a prezentat modul în care Guvernul intenţionează să acţioneze. Dacă se reuşeşte, Moldova se va transforma economic, social şi politic prin implementarea Acordului de Asociere. Toate aceasta sunt în beneficiul cetăţenilor, pentru că ei sunt cei la care ne gândim în primul rând în ceea ce facem. UE este gata să susţină Republica Moldova, inclusiv financiar, dar după îndeplinirea tuturor condiţiilor. Sperăm că vor fi implementate reformele-cheie”, a declarat Federica Mogherini.

„În cadrul discuţiilor, am văzut cât de importantă este intensificarea reformelor în justiţie, în domeniul financiar, energetic şi cât este de esenţial să se ajungă la un acord cu FMI. Vom fi gata să sprijinim şi pe viitor această ţară, dar în anumite condiţii ce ţin de reforme foarte concrete”, a adăugat Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn.

La rândul său, prim-ministrul Pavel Filip s-a plâns că Guvernul are o misiune dificilă în situaţia actuală în care s-a pomenit Republica Moldova.

„Angajamentele luate faţă de partenerii europeni au ghidat activitatea guvernului din primele zile de mandat. Misiunea Guvernului nu este deloc uşoară, având în vedere greutăţile cu care se confruntă astăzi Republica Moldova. Suntem absolut determinaţi să livrăm rezultate, acţiuni concrete care să ducă la scopul esenţial - ridicarea bunăstării cetăţenilor”, a spus Filip.