Fracţiunea socialiştilor a întocmit sesizarea, însă aşa cum legislaţia prevede că o fracţiune nu poate să se adreseze direct către Comisia de la Veneţia, deputaţii i-au adresat un demers speakerului Candu prin care îi cer să expedieze sesizarea către institutul internaţional.

În sesizarea elaborată de socialişti, Comisiei i se cere expertizarea legalităţii Hotărârii Curţii Constituţionale cu privire la modul de alegere a Preşedintelui, din 4 martie 2016. Totodată Comisiei de la Veneţia i se solicită să delege în regim de urgenţă un grup de experţi, care vor participa la evaluarea procesului legislativ şi a actelor legislative existente, precum şi care urmează să fie adoptate pentru organizarea alegerilor prezidenţiale directe în Republica Moldova.

 

Socialiştii au anunţat încă săptămâna trecută că vor solicita opinia comunităţii internaţionale, inclusiv a Comisiei de la Veneţia, privind legitimitatea deciziei luate de CC.

„Alegerea preşedintelui direct de către popor este o cerinţă pe care şi-o doreşte majoritatea poporului. Şi acest fapt este un lucru bun, însă procedura prin care s-a ajuns la aceasta trezeşte multe dubii. Cel mai bine ar fi fost ca Constituţia să fie schimbată prin vot în Parlament sau prin referendum, pentru că semnăturile au fost colectate de Platforma DA. Dacă se făcea aşa, legitimitatea era mult mai mare. Vom solicita opinia comunităţii internaţionale şi, în special, a Comisiei de la Veneţia. Preşedintele trebuie să aibă legitimitate nu doar pe intern, dar trebuie să fie recunoscut şi pe plan extern”, a declarat atunci liderul PSRM, Igor Dodon.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.