„Modalitatea de alegere a membrilor CEc, după părerea mea, este mai importantă şi decât modalitatea de alegere a şefului statului. Fiindcă dacă preşedintele este ales acum prin vot direct, împuternicirile rămân aceleaşi. De componenţa CEC însă, care va fi, vor depinde alegerile parlamentare, fiindcă în Parlament este puterea poporului. Şi noi vedem că în acest sens rolul CEC e foarte important, dar această instituţie este complet sub control politic. Această guvernare doreşte să păstreze şi în continuare acest control, să se asigure că rezultatele alegerilor vor fi aşa cum vor dori ei. Şi atunci puteţi face alegeri de care vreţi, dar dacă puterea pe care o avem noi va deţine acest pârghii, fraudele masive la alegeri vor exista şi în continuare şi nu vom avea degrabă alegeri libere şi corecte. Ştiţi cum este o vorbă: nu contează cine şi cum votează, ci cine şi cum numără voturile”, a declarat Pavel Midrigan, fost membru al Comisiei Electorale Centrale.

„CEC este una dintre cele mai importante instituţii, mai ales în perioada alegerilor. Vedem însă că nimic nu se schimbă şi nu ştiu dacă se va schimba, dacă societatea civilă nu va continua presiunile. Totodată, vedem că se fac nişte lucruri nu că stranii, dar la limita absurdului. Şi puterea vede că societatea înghite aceste lucruri, aşa că merg înainte. Eu cred că există un scenariu foarte bine pus la punct şi deocamdată ascuns de ochiul public, dacă facem o analiză a evenimentelor care au avut loc recent, precum decizia Curţii Constituţionale. Guvernarea a ştiut foarte bine când expiră mandatele membrilor CEC, atunci de ce nu a pregătit acest proiect privind alegerea noii componenţe, din timp? Mandatul preşedintelui RM expiră în martie, iar mandatele membrilor CEC au expirat de o lună. Cum vine asta? CC iese şi spune că alegerile preşedintelui pot să aibă loc până în toamnă. Şi ce se va întâmpla cu acest preşedinte? Va rămâne până ce va fi ales un nou preşedinte, aşa cum prevede Constituţia? Dar astfel va depăşi mai mult de jumătate de an. Înseamnă că aici va fi pus alt scenariu: interimatul va fi asigurat de preşedintele Parlamentului - domnul Candu. Şi atunci CEC va rămâne în funcţie cât?”, a continuat Stela Jantuan, ex-parlamentar PD.

Potrivit fostei deputate, nuanţele scenariului încep să iasă deja la iveală. „Deocamdată nu sunt detalii, dar vedem deja nuanţe pe faţă. Cred că prin această tărăgănare a alegerii a membrilor CEC guvernarea pregăteşte alegeri anticipate în favoarea sa şi nu exclud că alegerile anticipate să fie împreună cu alegerile preşedintelui. Atunci societatea închide ochii că alegerea preşedintelui nu este chiar legitimă şi merg la anticipate. Sunt nişte scheme care se pregătesc să fie puse în aplicare în toamna acestui an”, a menţionat Stela Jantuan.

De cealaltă parte, jurnalistul Vasile Năstase a menţionat că alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale nu pot avea loc concomitent, în toamnă, deoarece alegerea preşedintelui poate să aibă loc maxim până la sfârşitul lunii iunie şi că, în caz contrar se încalcă norma constituţională, care prevede că alegerea preşedintelui se face maxim după trei luni după expirarea mandatului acestuia. Membrul Platformei DA spune că dacă perioada va fi mai mare, acest lucru va stârni din nou proteste masive în societate.

Referindu-se la numirea noilor membri ai Comisiei Electoral Centrale, Pavel Midrigan a menţionat că alegerea acestora trebuie să aibă loc în cadrul unui concurs deschis, cu o comisie ad-hoc. Să fie un concurs unde să fie 30-40 de candidaţi şi să fie aleşi de comisie după unele criterii: să aibă o experienţă de minim cinci ani, să nu facă parte din niciun partid politic”, a declarat fostul membru CEC.

În concluzie, invitaţii au menţionat că oligarhul Plahotniuc încearcă să se agaţe de putere cu disperare, folosindu-se de controlul asupra Comisiei Electorale Centrale, şi că societatea nu trebuie să tolereze acest lucru.