„Se pare că Uniunea Europeană nu mai vrea să ofere perspectivă de integrare statelor din Parteneriatul Estic. Comisarul european a avut un program şi acolo nu era niciun cuvânt despre integrare pentru niciun stat. În acelaşi timp, RM nu are resurse fără perspectiva integrării europene. Nici România nu vine cu o propunere clară privind reunificarea, de exemplu. Asta în vreme ce UE, SUA şi partenerii de dezvoltare se uită la România şi aşteaptă o soluţie privind Republica Moldova. Pentru toţi partenerii este mare neclaritate ce se întâmplă aici. Ei se întreabă: domnule, ce înseamnă asta, am susţinut proeuropeni, acum vedem că sunt contestaţi de societate, iată strada se revoltă, dar vedem că s-au aliat cu Dodon. Deci ei chiar nu înţeleg nimic şi aşteaptă de la România o soluţie”, a declarat Petrişor Peiu.

Totodată, expertul de la Bucureşti crede că România greşeşte prin faptul că nu vine cu un proiect pe care să i-l pună pe masă Republicii Moldova, asta privind reunificarea statelor.

De cealaltă parte, istoricul Octavian Ţîcu, un alt invitat în Cabinetul din Umbră, a menţionat că, dacă privim mai departe de contextul regional şi privim „rupturile” la nivel mondial, atunci vedem că, ştiinţific, aceste rupturi între state sunt imposibil de sudat. „A funcţionat doar în cazul Germaniei, când un popor dezbinat a reuşit să-şi refacă identitatea naţională. În rest, China şi Taiwan, au rupturi identice cu România şi Basarabia. China dispune de potenţial enorm să readucă Taiwanul, însă acest lucru nu se întâmplă. Irlanda de Nord şi Irlanda de Sud, Pakistan şi India, Macedonia şi Bulgaria... În cazul nostru, România este un actor important, dar nu chiar cu aşa resurse ca să impună la nivel global aşa ceva”, a punctat Octavian Ţîcu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.