„Formaţiunea condusă din umbră de Vladimir Plahotniuc se dezvoltă pe baza pretinsei majorităţi încropite prin scindarea, coruperea sau şantajarea altor partide parlamentare. Văd aici formarea treptată, de către domnul Plahotniuc, a unui viitor partid al puterii. Cel puţin aceasta e intenţia lui Plahotniuc. Un fel de partid de front larg, cu un nucleu condus nemijlocit de Plahotniuc şi gruparea sa, plus o sumă întreagă de partide satelit, care fac parte din acelaşi front. Eu cred că domnul Plahotniuc pregăteşte pentru viitoarea campanie electorală, când va avea loc aceasta, un fel de partiduţ pretins unionist, condus de Mihai Ghimpu, ca partiduţ-satelit al lui Plahotniuc, dar cu voie de la dl Plahotniuc de a practica o retorică unionistă. Pe de altă parte, pregăteşte un partiduţ de stânga, dacă nu stânga roşie, atunci roză, care să apeleze la electoratul rusofon, format din acea parte predominantă desprinsă de la PCRM şi transformată în partiduţ-satelit”, susţine Vladimir Socor.

Potrivit analistului, oligarhul Plahotniuc, fiind conştient de slăbiciunea PD, va folosi aceste partide-satelit pentru a atrage alegători, după modelul Edinaia Rossia, partidul lui Vladimir Putin, care are o formaţiune suficient de largă pentru a acomoda grupuri cu diferite viziuni. „Partidele-satelit vor funcţiona ca nişte bureţi, încercând să absoarbă tot cât mai mult. Să nu neglijăm potenţialul de corupere a domnului Plahotniuc. S-a văzut în campania electorală din toamna 2014, când partidul aşa-zis democrat, controlat de Plahotniuc, a cheltuit o mulţime de bani pentru coruperea alegătorilor, care, în mod neaşteptat, a dublat numărul voturilor pentru PD. Să ne amintim că în preajma alegerilor din 2014, PD era cotat cu 8 la sută în sondaje, dar a obţinut aproape dublu, datorită acestor tactici de corupere a alegătorilor”, a declarat comentatorul politic, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, la Jurnal TV.

„Astăzi PD are un control şi mai mare asupra spaţiului mediatic şi sigur va cheltui bani pentru coruperea alegătorilor. Eu cred că nu trebuie să fim liniştiţi, dacă vedem că PD are un scor mic în sondaje”, a adăugat analistul de la Jamestown.

Totodată, Vladimir Socor spune că trebuie calculat cu grijă momentul în care să aibă loc alegerile parlamentare. „Toamna este o posibilitate realistă. Mai târziu de un an ar fi deja periculos, prea târziu, pentru că până atunci Plahotniuc va avea şansa să organizeze acel front larg cu partiduţe-satelite, cu bureţi pe dreapta şi pe stânga, care vor absorbi voturi”, a adăugat Socor.

În ceea ce priveşte noile forţe de dreapta - Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, creat în baza Platformei DA şi în urma protestelor masive din PMAN, şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, pe care îl formează Maia Sandu, analistul de la Jamestown a declarat: „Aceste partide figurează în sondaje cu scoruri onorabile. Cele două partide sunt abia în curs de naştere, nu au apucat să facă campanie electorală, au acces foarte limitat în mass-media, şi aceste scoruri iniţiale sunt promiţătoare şi cu siguranţă vor creşte.”

Vladimir Socor a venit şi cu recomandări pentru cele două formaţiuni, dar şi altele de centru-dreapta. Un îndemn a fost să nu ignore electoratul partidelor lui Igor Dodon şi Renato Usatîi, ci să le prezinte o ofertă mai bună. „Contraproductiv să combată partidele conduse de Dodon şi Usatîi. Alegătorii lor tot sunt parte din societate, sunt cetăţeni ai RM, cu viziunile lor, care nu trebuie stigmatizaţi şi certaţi, ci să li se facă o ofertă atrăgătoare”, a punctat Vladimir Socor.

„Eu cred că e posibil pentru partidele de centru-dreapta să obţină nu o majoritate absolută, dar o pluralitate, adică un număr consistent de voturi totuşi, care să-i plaseze pe primele locuri. Cu câteva condiţii însă. Prima, am mai spus-o, este formarea unei uniuni de dreapta, un bloc electoral. Partidele acestea nu trebuie să candideze separat. Trebuie nu numai să candideze ca un bloc, dar cu mult timp înaintea alegerilor liderii acestor partide trebuie să apară împreună în faţa alegătorilor. Chiar de pe acum, liderii trebuie să apară împreună, să fie percepuţi ca un bloc, o uniune. O altă condiţie e susţinerea acestui bloc din partea României, a UE”, a menţionat analistul.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.