Gurin a ţinut un discurs de la tribuna centrală chiar la începutul şedinţei de astăzi a legislativului. „Vreau să vă mulţumesc că aţi votat ieri Legea Procuraturii. Urmează schimbări sistemice pentru reformarea sistemului. Legea permite ca mandatul procurorului general să se încheie pe 18 aprilie 2018. Totodată prevede un mecanism nou de selectare şi numire a procurorului genera. Iată de ce am decis să vin în faţa Parlamentului pentru a-mi depune mandatul. Demisionez din data de 1 martie”, a declarat Gurin, adăugând că se lasă de funcţie pentru că reforma trebuie să înceapă de la vârful instituţiei.

„Rog secretariatul Parlamentului şi Comisia Juridică să analizeze cererea de demisie a procurorului general şi să ia act”, a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Precizăm că, la sfârşitul anului trecut, Procuratura Generală a cumpărat şi computere pentru procurori, în valoare de 4,5 milioane de lei, dar şi 2000 de fotolii de birou în valoare de jumătate de milion. Potrivit serviciului de presă al instituţiei, toate achiziţiile făcute în 2015 au fost finanţate din bugetul de stat şi din banii oferiţi de Uniunea Europeană pentru reforma justiţiei.

Achiziţia maşinilor de lux pentru procurori a avut loc în contextul în care, tot în 2015, guvernul s-a văzut nevoit să renunţe la o serie de proiecte de investiţie, pentru a-şi putea onora obligaţiile de plată a pensiilor şi salariilor, iar asta pentru că partenerii de dezvoltare şi-au întrerupt proiectele de finanţare a RM, din cauza nerespectării angajamentelor asumate de ţara noastră, inclusiv la capitolul reforma justiţiei din care face parte şi reforma PG. 

În ceea ce priveşte proiectul Legii cu privire la Procuratură, acesta a fost adoptat ieri în lectură finală. Pentru document au votat 65 de deputaţi din majoritatea parlamentară cărora li s-a alăturat şi PLDM-ul. S-a întâmplat după ce Partidul Democrat a renunţat la amendamentele care au provocat nemulţumirea societăţii civile, propuse în cadrul şedinţei de marţi a Comisiei parlamentare Juridice.

Proiectul de Lege cu privire la Procuratură va intra în vigoare pe 1 august. Până atunci, însă este necesară modificarea unui set de legi, în special în partea ce ţine de numirea procurorului general. Noul proiect prevede că şeful instituţiei va avea un mandat de 7 ani, în loc de 5, cât este în prezent. Totodată, acesta nu va mai fi numit de Parlament, ci de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

Modificarea mecanismului de numire a procurorului general intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei, în care este indicat faptul că această competenţă îi revine Parlamentului. Astfel, se impune modificarea Legii Supreme, iar pentru asta sunt necesare cel puţin 68 de voturi în legislativ.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.