Proaspătul sondaj de opinie, lansat de Centrul de Investigaţii Sociologice CBS-AXA, reconfirmă prăbuşirea partidelor pretins pro-europene care deţin astăzi puterea şi creşterea popularităţii a două partide pro-ruse – „Partidul Nostru” (condus de Renato Usatîi) şi Partidul Socialiştilor (condus de Igor Dodon). Potrivit sondajului, Renato Usatîi, Igor Dodon, Andrei Năstase şi Maia Sandu sunt politicienii în care oamenii au cea mai mare încredere.

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, doar 4 partide ar accede în Legislativ: Partidul Nostru - 19,9%, Partidul Socialiştilor - 12,8%, Partidul „Platforma Demnitate Adevăr”- 8,3% şi partidul „Acţiune şi Solidaritate”, la construcţia căruia lucrează ex-ministrul Educaţiei Maia Sandu - 6,2%.

Falşii „pro-europeni”, demascaţi

Potrivit cercetării, partidele aflate la guvernare nu ar ajunge la pragul de 6% pentru accederea în Parlament. Partidul Democrat ar acumula 4,3%, iar Partidul Liberal – doar 1,2% din voturi. Nu ar accede în Parlament nici partidele cu reprezentare parlamentară care se declară pro-europene, dar care s-au plasat în opoziţie faţă de actuala guvernare: pentru Partidul Liberal Democrat din Moldova ar vota 0,5%, iar pentru Partidul Popular European (condus de ex-premierul Iurie Leancă) - 3,7%. Sondajul arată că nu ar accede în Parlament nici Partidul Comuniştilor, care ar aduna doar 3,2%.

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, consideră că tendinţele electorale surprinse în acest sondaj sunt expresia dezamăgirii populaţiei faţă de calitatea guvernării, „o poziţie firească a alegătorului”, care se orientează spre partidele din opoziţie, spre forţele politice noi, fie se plasează în categoria celor indecişi, susţine Barbăroşie: „În ultimele sondajele, începând chiar cu un an şi ceva în urmă, este foarte mare procentul celor indecişi - între 30 şi 40 la sută în diferite sondaje. Înseamnă că electoratul nu-şi mai regăseşte favoritul în lista partidelor aflate la guvernare şi se îndreaptă spre bazinul celor indecişi sau încearcă să găsească altceva, care promite să răspundă necesităţilor lui”, a comentat directorul IPP.

Conform sondajului, 6,9% dintre intervievaţi au spus că nu vor participa la un eventual scrutin, iar 29,3% s-au declarat indecişi.

O guvernare fără sprijin popular

Marea majoritatea a celor chestionaţi (69,7%) susţin ideea organizării alegerilor parlamentare anticipate, iar 93% din respondenţi consideră că şeful statului trebuie ales de popor, nu de Parlament aşa cum prevede acum Constituţia. Opt din zece moldoveni consideră că ţara merge într-o direcţie greşită, cota nemulţumirii populare fiind comparabilă cu cea din anul 2000, când cetăţenii resimţeau efectele crizei financiare din 1998.

Doar 1% din cei chestionaţi s-au declarat „foarte mulţumiţi” de condiţiile lor de trai, iar peste 30% au spus că nu au încredere în „Guvernul Filip”. Doar 12,5% din respondenţi consideră că actualul Guvern are legitimitate (acesta fiind învestit cu încălcarea procedurii legislative). Moldova este un stat capturat în viziunea a două treimi din respondenţi. Întrebaţi cine a capturat Moldova, moldovenii au răspuns:

Vlad Plahotniuc - 30,6%;
oligarhii - 18,7%;
actuala guvernare - 12,8%;
UE sau SUA - 9,6%;
hoţii, bandiţii, tâlharii - 6%.

Corupţia, sărăcia şi nivelul preţurilor sunt probleme stresante pentru majoritatea moldovenilor – mai stresante chiar decât „grija pentru viitorul copiilor”.

Sondajul mai evidenţiază o scădere dramatică a încrederii populaţiei în instituţiile statului.

Guvern – 8%;
Parlament – 5,3%;
Preşedinţie – 5%;
Justiţie – 7,9%;
Partidele politice – 9,3%.

De cea mai multă încredere continuă să se bucure Biserica, autorităţile publice locale şi mass media.

„Votul, mai puternic decât glontele”

Reacţia politicienilor la rezultatele sondajului nu au întârziat să apară. „PD va trece, în orice exerciţiu democratic al alegerilor, orice prag electoral, datorită echipei pe care o are şi datorită potenţialului său”, a comentat exponentul PD, Andrian Candu. Potrivit lui, „sondajele sunt făcute cu persoane diferite, cu opţiuni diferite”, iar uneori rezultatele alegerilor „sunt altele”. „Să lăsăm societatea să decidă. Alegerile sunt cel mai bun sondaj”, a menţionat fruntaşul PD.

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, crede că prăbuşirea celorlalte partide parlamentare „este răspunsul evident şi cert al cetăţenilor la fărădelegile care au avut loc în ultimul timp”.

Liberal-democratul Chiril Lucinschi a recunoscut că situaţia partidului „este complicată” (liderul PLDM, Vlad Filat, aflându-se în arest) şi speră că „lucrurile se vor schimba după congresul partidului”: „Sondajul se face de oameni şi evident că există o anumită doză de subiectivism. Noi ştim cine sunt aceşti oameni. Mai sunt şi anumite frustrări. După congresul partidului pe care urmează să-l desfăşurăm lucrurile se vor schimba. Vom adopta o nouă strategie”, a spus Lucinschi. Şi colegul său de partid, Tudor Deliu, a lăsat să se înţeleagă că nu are mare încredere în partide, dar a recunoscut că e nevoie de mobilizare: „Eu nu sunt credul în sondaje, dar niciodată nu le-am negat. E o temă pentru acasă. Partidele trebuie să facă o evaluare pentru redresarea situaţiei. Trebuie să ne punem întrebarea: de ce oare se întâmplă acest lucru? Cetăţenii trebuie să fie cu ochii pe legiuitori, iar votul e mai puternic decât glontele”, a spus Deliu.

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, nu a comentat deocamdată rezultatele acestui sondaj.

Într-un mesaj postat pe o reţea de socializare, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, apreciază rezultatele sondajului ca fiind „bunişoare” şi a mulţumit susţinătorilor săi pentru încredere.

Presa aservită puterii oligarhice a blamat rezultatele sondajului, încercând să acrediteze ideea că acesta ar fi fost plătit de „mâna Rusiei” ca să-l avantajeze pe Renato Usatîi.

Deutsche Welle