Mai mult, Dolganiuc spune că acest proiect poate fi adoptat în condiţiile în care instituţiile de drept din Republica Moldova vor fi depolitizate.

„În primul rând, toţi cetăţenii trebuie să fie egali în faţa legii şi în faţa pedepsei. Pornind de la acest deziderat, deputaţii nu trebuie să aibă imunitate atunci când încalcă normele de conduită sau regulile care sunt instituite pe teritoriul unui stat. Deputaţii nu poate fi pedepsiţi doar pentru votul său, dar dacă a mers la roşu sau dacă a furat, trebuie să fie diferit justiţiei fără acordul Parlamentului sau al colegilor. Desigur că, o majoritate parlamentară nu va vota pentru ca liderul acestei majorităţi să fie urmărit penal”, a declarat deputatul în primul Parlament.

„În condiţiile unui stat capturat, acolo unde instituţiile statului sunt în mâinile unui grup oligarhic, sigur că această normă ar putea fi folosită doar împotriva oponenţilor politici, adică ceilalţi nu vor fi urmăriţi de către instituţiile de drept. De exemplu, CNI nu urmăreşte, deoarece nu are acel consimţământ la fel ca CNA. Dosarele care au fost iniţiate de aceste instituţii sunt folosite doar cu titlul de şantaj, împotriva oponenţilor politici sau pentru alţi actori politici, pentru ca să voteze aşa cum doreşte cei care deţin controlul asupra justiţiei”, a adăugat comentatorul.

Potrivit lui Dolganiuc, cu ajutorul acestei iniţiative autorităţile se încearcă să se arunce praf în ochi partenerilor externi, care cer reforme. Analistul precizează că acest proiect de lege urmăreşte mai multe scopuri, precizând că Parlamentul poate nici să nu accepte această modificare.

„Atât timp cât nu scoatem din captivitate instituţiile statului, această normă nu va fi la ea acasă. Dincolo de toate, este doar o iniţiativă din partea guvernului, dar urmează să fie examinată de Parlament. Sunt departe de gândul că Parlamentul va accepta acest lucru. Eu cred că fac asta pentru a arăta instituţiilor internaţionale, care cer cu insistenţă ca în Republica Moldova să fie deferiţi justiţiei marii granguri ai furtului. Este o modalitate de a-i aburi pe partenerii Republicii Moldova. Am mai avut asemenea iniţiative legislative care s-au prăfuit, precum iniţiativa cu privire la Procuratură care s-a prăfuit şi astăzi au scos-o de la naftalină şi au mai băgat nişte amendamente şi au pus-o pe rol. Se urmăresc mai multe scopuri”, a comentat reprezentantul mişcării protestatare.

Amintim că ieri, cabinetul de miniştri a aprobat proiectul de lege pentru modificarea articolul 70 din Constituţia Republicii Moldova, care îngustează protecţia statutului de parlamentar, prin stabilirea unei norme ce oferă posibilitatea pornirii urmăririi penale asupra unui deputat fără acordul Parlamentului.

Totodată, proiectul de lege specifică faptul că aplicarea procedurii sus-menţionate va fi permisă doar în cazul în care parlamentarul este surprins în momentul comiterii unei infracţiuni, pentru care legea prevede reţinerea obligatorie în flagrant special.