„Dacă pe restul dimensiunilor am reuşit cât de cât, reforma procuraturii stagnează încât să trezească îngrijorarea societăţii şi neîncrederea partenerilor europeni”, a opinat avocata.

„Un amendament la lege înseamnă o îmbunătăţire, modificarea spre bine a unui act normativ. Atunci când vorbim despre aceste modificări prezumăm că cei care o fac nu au numai drept juridic, ci şi moral s-o facă. Şi aici e prima obiecţie şi neîncredere cu privire la orice act, ieşit de sub peniţa acestei comisii, prezidată de ruda lui Vladimir Plahotniuc, Raisa Apolschii. Comisie din care fac parte, cel puţin trei-patru transfugi şi când vorbim de transfugi, ne referim la lipsa de moralitate, asta este un fapt constatat, ei nu vor putea face o lege bună”, susţine Ursachi.

Or, potrivit avocatei, n-a mai rămas niciun liberal care să fie liber şi nici un comunist care să împărtăşească respectivele idealuri. „Ei votează cuminciori, căci s-au lăsat cumpăraţi, având interese obscure. Deputatul Sergiu Sîrbu, membrul al Comisiei Juridice, nu este nimic altceva decât vocea lui Corneliu Gurin, iar Corneliu Gurin e egal cu Sergiu Sîrbu. Cum n-am da, tot la Plahotniuc ajungem”, a accentuat expertul.

„Ceea ce fost remarcabil astăzi - nu s-a referit doar la problema amendamentelor, ci şi discursurile care au urmat. Gurin a evitat să recunoască faptul că ei fac respectiva lege pentru ca Consiliul Procurorilor să propună candidatura pentru funcţia de Procuror General şi ea să fie aprobată de şeful statului, lucru care contravine Constituţiei, care prevede că această candidatură e înaintată de Parlament”, a remarcat avocata.

„Sfidarea constituţiei nu se face pentru prima dată de această gaşcă, dar în momentul în care ea a ajuns să pună mâna într-o comisie pe procesul legislativ, acest lucru chiar sperie”, a conchis Ana Ursachi.

Amintim că discuţii aprinse a mai stârnit şi iniţiativa lansată de Sergiu Sîrbu cu privire la crearea unei procuraturi speciale, care să se ocupe de dosare de rezonanţă, care să se numească Procuratura de combatere a crimei organizate. Alt amendament a fost numirea Procurorului General pe un termen nu de cinci, ci de şapte ani şi nu de Parlament, ci de Consiliul Procurorilor.