Întrebaţi cine anume a capturat ţara, oamenii îl învinuiesc în primul rând pe oligarhul Vladimir Plahotniuc. Peste 30 la sută consideră că acesta ţine Moldova în captivitate, 19 la sută au răspuns oligarhii, 13 la sută dau vina pe actuala guvernare, 6% pe hoţi şi bandiţi. Aproape 10 la sută consideră că de fapt, Moldova este ţinută captivă de UE şi SUA, 4 la sută - de Rusia, 2% - de România, 1% - de PD, fiind singurul partid pomenit în răspunsurile participanţilor la studiul sociologic.

Cercetarea arată că un număr record de populaţie consideră că Republica Moldova merge într-o direcţie greşită - peste 85 la sută, şi doar 7,3 la sută consideră că lucrurile se desfăşoară într-o direcţie bună. 

„Înregistrăm cel mai scăzut nivel din istoria măsurărilor optimismului social. La acest nivel de pesimism, ţara s-a aflat în 2000, atunci când cetăţenii resimţeau urmările crizei financiare din 1998. Ulterior a urmat o îmbunătăţire de scurtă durată până în 2002, apoi trendul general a fost de scădere şi s-a accentuat în 2015”, au comentat autorii sondajului.

Sondajul a fost realizat în perioada 5-13 februarie, pe un eşantion de 1491 de persoane, iar marja de eroare e de +/- 3%.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.