Declaraţia a fost făcută de către directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, în cadrul unor dezbateril publice, inforemează IPN.

Potrivit expertului, societatea civilă ar discuta cu guvernanţii de la egal la egal în cazul în care guvernarea, ca unul dintre partenerii în acest dialog, ar întruchipa într-adevăr voinţa alegătorului din 30 noiembrie 2014.

„Nu putem spune da, aceştia reprezintă sutele de mii de alegători care au votat pentru ei. După modul în care a fost constituită această majoritate, eu nu pot să văd în guvernare un partener pentru că jumătate din această majoritate a fost formată prin ciopârţirea partidelor pentru care alegătorii au votat altfel. Electoratul comunist, de exemplu, nu a votat ca să-l vadă pe Artur Reşetnicov alături de Mihai Ghimpu şi invers”, a menţionat Arcadie Barbăroşie.

Arcadie Barbăroşie a spus că partenerii de dezvoltare cer un dialog sănătos între guvernare şi societatea civilă, care ar duce la soluţionarea crizei interne, însă, deocamdată, nu se fac niciun fel de paşi în acest sens.

Potrivit expertului, dacă revendicările înaintate guvernării de către Forumul Civic nu vor fi executate, atunci decepţia societăţii va fi mare. „Lucrurile nu sunt simple pentru că, dacă aceste revendicări nu vor fi îndeplinite, protestele vor continua. În perioada dintre alegeri oamenii au un şir de soluţii în acest sens: proteste, declaraţii, conferinţe de presă, întâlniri cu partenerii de dezvoltare”, a afirmat Arcadie Barbăroşie.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, expertul permanent al proiectului IPN, consideră că în Republica Moldova există un conflict, o criză pe multiple dimensiuni şi în această criză se manifestă cultura politică a guvernanţilor.

„Pe noi guvernarea ne fentează, procedează cu noi ca în businessul subteran. Aceasta este atitudinea guvernării. „Noi ştim foarte bine cum ne fentaţi, dar procedând astfel, îi minţiţi şi pe partenerii de dezvoltare”, s-a adresat puterii Igor Boţan.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.