Plahotniuc s-a mai ales cu două posturi de televiziune

Joi, operatorul naţional de telecomunicaţii Moldtelecom a modificat grila de programe. Pe lângă faptul că cele 4 posturi deţinute oficial de Plahotniuc au rămas pe primele 4 poziţii, din primele 10 au fost excluse două canale care s-au plasat în opoziţie faţă de guvernare.

Este vorba în special de TV 7, canal care se remarcă prin emisiunile de analiză moderate de jurnalista Natalia Morari. De pe poziţia a 9-a, TV 7 a ajuns pe 15, dar şi de Pro TV, mutat de pe 7 pe 12. Interesant este că TV 7 a fost înlocuit cu NTV, un post controlat de către un deputat socialist şi care a fost catalogat de către Morari drept o „clonă” a canalului la care activează.

Un alt lucru demn de menţionat este că între primele 10 s-au mai strecurat două posturi de televiziune despre care presa a scris că au ajuns să facă parte din holdingul oligarhului, CTC Mega şi Super TV.

Operatorul Moldtelecom, aflat în gestiunea Ministerului Economiei, controlat de către Partidul Democrat, şi-a motivat decizia prin faptul că „astfel de modificări se efectuează frecvent”.

Deşi în majoritatea statelor europene există legi prin care se reglementează poziţionarea posturilor de televiziune în grilele operatorilor, gen „Must Carry”, în Republica Moldova un astfel de regulament aşa şi nu a fost implementat. „Must Carry” obligă operatorii să includă un anumit număr de canale, reglementat de către autoritatea audiovizuală, iar de cele mai multe ori este impusă şi o ordine, pe care toată lumea trebuie s-o respecte.

Din „Must Carry” fac parte canalele cu cea mai bună audienţă, unele tematice (documentare, sport, copii), dar şi cele publice. De cele mai multe ori, cele publice se află şi în capul listei. Alte state obligă operatorii să poziţioneze pe primele locuri canalele cu cea mai mare audienţă.

Guvernul Filip a respins un proiect care ar fi ameninţat imperiul mediatic al lui Plahotniuc

Cu o zi înainte de modificările cu pricina, Guvernul a respins un proiect de lege privind modificarea Codului Audiovizualului, care ar fi ameninţat imperiul mediatic controlat de către oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Proiectul prevedea modificarea articolului 66, unde este stipulat în prezent că o persoană fizică sau juridică poate deţine cel mult cinci licenţe de emisie în aceeaşi unitate administrativ-teritorială.

Autorii proiectului propuneau ca o persoană să poată deţine maximum două licenţe, fără posibilitatea de a deţine exclusivitatea.

Iniţiativa a fost însă respinsă la intervenţia ministrului democrat al Justiţiei, Vladimir Cebotari. Potrivit acestuia, ministerul ar pregăti un alt proiect, care „este mai reuşit”.

Fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu, a dezvăluit în cadrul unei emisiuni televizate că şi în programul de guvernare al cabinetului Gaburici s-a încercat introducerea unui astfel de proiect. Prevederea a fost însă respinsă vehement de către reprezentanţii PD, care şi-au motivat poziţia prin faptul că „au nevoie de mai multe frecvenţe pentru a promova integrarea europeană”.

Totuşi, toate cele 6 posturi ale lui Plahotniuc emit programe mai mult în limba rusă, iar unele chiar retransmit propaganda antieuropeană a Kremlinului.

Năstase: Plahotniuc vrea să distrugă Jurnal TV şi pe jurnalista Natalia Morari.

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că cel mai mare hop pe care Plahotniuc trebuie să-l treacă este reprezentat de anihilarea presei care-i este incomodă.

Ţintele sale ar fi Jurnal TV şi jurnalista Natalia Morari.

„Acum el are o mare problemă. Puţina presă liberă care a mai rămas şi luminează lumea. Jurnal TV şi jurnalista Natalia Morari sunt ţintele lui Plahotniuc”, a declarat Năstase.

De altfel, Jurnal TV şi TV 7 se confruntă de ceva vreme şi cu mai multe probleme de emisie. Operatorul Moldtelecom, dar şi mai mulţi cablişti, bruiază semnalul celor două posturi de televiziune. Întâmplător sau nu, problemele apar tocmai la emisiunile de dezbateri politice, dar şi în timpul programelor de ştiri.

Ghimpu confirmă: „Jurnal TV trebuie închis”

În timp ce Năstase făcea aceste declaraţii, la un alt post de televiziune, Mihai Ghimpu, colegul de coaliţie al lui Plahotniuc, confirma indirect aceste afirmaţii.

„Nu vreau să dau denumirea unei televiziuni care a depăşit absolut tot ce există omenesc. Ei acolo nu mai aleg cuvintele. Demult trebuia închisă televiziunea ceea. Nu ştiu de ce doarme… Cine acolo la noi e responsabil? CCA-ul! Nu poţi să spui… Dacă spui în fiecare zi că ăsta e hoţ şi Iuda… Lumea aşa şi te ia… Cum să numeşti un om hoţ şi bandit dacă el nu este? Dacă continuă aşa politică, trebuie închis”, a spus Ghimpu despre Jurnal TV.

Maia Sandu: Presa independentă este atacată

Fostul ministru al Educaţiei şi liderul mişcării PAS, Maia Sandu, a afirmat vineri că atacurile asupra libertăţii şi independenţei presei s-au înteţit.

„Săptămâna aceasta am văzut mai multe atacuri la libertatea şi independenţa presei, atacuri ce demonstrează cu prisosinţă că ne mişcăm spre o dictatură, în care “în stabilitate” se vor simţi doar cei de la putere.

-Refuzul Guvernului de a aproba un proiect de lege prin care să fie redus de la cinci la două numărul de frecvenţe pe care le poate deţine o persoană. Motivarea prin faptul că Ministerul Justiţiei elaborează un alt proiect de lege care va fi mai bun, fără a numi data la care acest proiect va fi prezentat este o scuză pentru a nu îndeplini una din condiţiile înaintate de Forumul Civic.

- Reconfigurarea ordinii posturilor TV în grila Moldtelecom este făcută cu scopul de a scoate ProTV şi TV7 din primele zece poziţii şi de a include în faţă alte televiziuni. Argumentul că acestea sunt cele mai populare posturi nu ţine. Aceasta este o dovadă că întreprinderea de stat Moldtelecom nu este în serviciul cetăţenilor.

- Mesaje că semnalele unor posturi ar fi bruiate, în timp ce sunt difuzate emisiuni şi opinii critice în adresă guvernării; informaţii vehiculate în spaţiul mediatic că alte două posturi private au intrat recent în posesia oligarhului. Sper că nu va fi nevoie de alţi câţiva ani ca acesta să-şi asume proprietatea, aşa cum s-a întâmplat în cazul celorlalte posturi din holding.

- Un politician de la guvernare, care se pretinde liberal, critică CCA pentru că nu a închis un post de televiziune, aflat în opoziţie guvernării.

Ţin să atrag atenţia partenerilor internaţionali că acestea sunt atentate directe la libertatea presei din Republica Moldova. În acelaşi timp, chem societatea civilă să continuăm presiunea asupra guvernării, ca să nu ne trezim într-o bună zi cu toate posturile incomode închise şi cu cetăţenii “informaţi” în exclusivitate de canalele ce aparţin unui singur proprietar”, a scris Sandu pe o reţea de socializare.