Vicepreşedintele Comisie Juridice, Anatol Zagorodnîi, a explicat graba promovării acestui proiect prin faptul că deputaţii nu au înaintat niciun amendament. De cealaltă parte, opoziţia afirmă că iniţiativa coaliţiei de guvernare este propulsată cu încălcări ale Regulamentului Parlamentului.

„Cineva a decis foarte repede ca acest proiect să fie trecut în două lecturi. Deputaţii au zece zile pentru a înainta amendamente”, a spus socialistul Vasile Bolea.

„Este o încălcare flagrantă a Regulamentului Parlamentului. Se zvoneşte în piaţă că acest proiect este condiţionat cu numirea procurorului. Procurorul a fost numit, poate îl retragem?”, a propus liberal-democratul Tudor Deliu.

„Propun să adăugăm la facilităţi o undiţă şi un abonament la Monitorul Oficial”, a adăugat Vasile Bolea.

Preşedintele Parlamentului a refuzat însă să supună votului propunerea socialistului. „Nu ar trebui să ne batem joc de instituţia prezidenţială”, a spus Andrian Candu.

Opoziţia consideră că facilităţile reprezintă un cadou pentru Nicolae Timofti care, în timpul mandatul său, ar fi fost un preşedinte comod pentru coaliţia de guvernare.

Autorii iniţiativei spun însă că „experienţa unui fost preşedinte nu trebuie neglijată” şi că aceste facilităţi „vor asigura o conlucrare eficientă cu un fost preşedinte şi va permite acestuia să se dedice unei activităţi utile societăţii, având experienţa importantă a unui fost şef de stat”.

Legislaţia actuală prevede că foştii şefi de stat beneficiază de pensie, asistenţă medicală gratuită, tratament balneo-sanatorial gratuit, automobil la comandă, imunitate diplomatică şi securitate.