Oficiul NATO din Chişinău va coordona programele de sprijin derulate de NATO în Republica Moldova, programe complementare, pe alocuri, cu cele implementate de UE în Moldova.

De asemenea, NATO intenţionează să reia procesul de evacuare a pesticidelor din sudul Republicii Moldova, rămase din perioada sovietică, şi care afectează calitatea apei şi, implicit, sănătatea oamenilor care locuiesc acolo. NATO şi-a asumat integral cheltuielile pentru acest proiect.

Oficiul NATO din Chişinău va avea şi o componentă de comunicare, pentru a informa corect cetăţenii moldoveni despre ajutorul şi proiectele NATO în Moldova.

Documentul a provocat însă panică în rândul socialiştilor şi comuniştilor care afirmă că sub paravanul acestui acord care este civil, se pregăteşte de fapt edificarea unei infrastructuri NATO în Moldova.

Oficiul NATO din Chişinău va lucra împreună cu autorităţile moldovene asupra modernizării instituţiilor de apărare şi securitate, sporirea capacităţilor de apărare cibernetică şi fortificarea mecanismelor anti-corupţie în armată. Şeful Oficiului va avea un ajutor (la fel civil), care se va ocupa exclusiv de modernizarea Armatei Naţionale a Moldovei în comun cu autorităţile.

Deschiderea Oficiului de legătură al NATO la Chişinău este rezultatul a peste doi ani de discuţii (iniţiate după izbucnirea conflictului din Ucraina). Republica Moldova a cerut şi a primit de la NATO un pachet important de asistenţă menit să o ajute să-şi modernizeze sistemul de securitate şi de apărare.