„Toată ţara a urmărit cum în ultimii ani au încercat să mă distrugă. De fiecare dată cineva mă ataca şi întotdeauna cineva încerca să mă discrediteze. Toate încercările regimului au început cu atacurile lui Vladimir Filat şi au fost continuate de Plahotniuc. Aşa cum nu a reuşit Filat, aşa nu va reuşi nici Plahotniuc. Eu sunt omul cu care Plahotniuc se va îneca”, a spus Usatîi într-o intervenţie prin skype.

Referindu-se la cazul Universalbank, Usatîi a menţionat: „Am explicat cine este Gorbunţov şi câte sute de milioane de dolari a furat de la diferite persoane juridice şi fizice. Am spus cum fura Gorbunţov banii de pe conturile oamenilor şi spuneam că din conturile băncii sunt spălate sume enorme. Şi vreau să vă mai spun că Shor, Plahotniuc şi Filat sunt elevii lui Gorbunţov ”.
 
„Eu sunt învinuit că împreună cu mai multe persoane am format o grupare criminală şi am decis să furăm acţiunile lui Gorbunţov, iar mai apoi am decis să-l omorâm. Dar nu ştiu de ce toate aceste persoane sunt cunoscuţii de ai lui Plahotniuc şi de ai lui Constantin Botnari. E foarte straniu că nu am cunoscut aceste persoane până nu demult, iar aceştia sunt cunoscuţii lui Plahotniuc, Botnari şi ai lui Cijicenco”, a mai declarat primarul de Bălţi.

„Ei l-au adus pe Gorbunţov în Moldova, cel care a construit toate schemele. Sunt dovezi privind toate declaraţiile mele. El a fost partenerul lui Plahotniuc atunci când Voronin era preşedinte, în 2008. Eu intenţionam să cumpăr acţiunile de la Gorbunţov pentru 5 milioane de dolari, însă Plahotniuc le-a luat. Compania prin care au fost luaţi banii lui Gorbunţov este controlată de Plahotniuc. Cum puteam eu, prin compania lui Plahotniuc, să fac atacul raider? Procurorii înţeleg că sunt aiureli. Mai spun încă o dată că acţiunile lui Gorbunţov au fost preluate de Plahotniuc. Toate documentele privind acţiunile lui Gorbunţov figurează la GBC cu denumirea „Cascad” şi domnul Iaralov ştie forte bine despre ce spun. De ce toate crimele săvârşite de Plahotniuc, ei încearcă să le atribuie altcuiva? De furtul de la Banca de Economii este responsabil doar Filat, de spălările de bani este responsabil doar Platon. Într-adevăr, aceste persoane trebuie să răspundă, dar împreună cu ei trebuie să fie condamnat şi Botnari, şi Plahotniuc, dar şi Cijicenco”, a menţionat Usatîi.

Mai mult, liderul PN a afirmat: „În mai multe state sunt anchete în care este bănuit nu doar Plahotniuc, ci şi mulţi oameni din anturajul lui. Vă asigur că ei vor răspunde în faţa legii. Cum pot să prezint eu probe la Procuratura personală a lui Plahotniuc, la CNA-ul lui Plahotniuc?”.

Totodată, Usatîi a comentat declaraţiile procurorului general, Eduard Harunjen, care a spus că nu îl cunoaşte pe Plahotniuc: „Pe domnul Harunjen, care a spus că nu l-a văzut şi că nu-l cunoaşte pe Plahotniuc, l-am văzut personal în oficiul lui Plahotniuc. Şi el iese şi spune că nu-l cunoaşte...”

Usatîi a mai dezvăluit că arma cu care a fost atacat Gorbunţov a fost pusă la dispoziţie de Plahotniuc: „Sunt dovezi că Plahotniuc şi anturajul lui l-au comandat pe Gorbunţov, că oamenii lui Plahotniuc au oferit arme. Şi armele care au fost folosite de killerul Proca tot au fost oferite de oamenii lui Plahotniuc”.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.