„Radu Cijîcenco a venit la noi cu acest text. A spus iniţial că Proca trebuie să scrie că nu-l cunoaşte pe Plahotniuc. Ulterior, Radu a venit la noi şi a spus să scriem că Usatîi a comandat. Eu am întrebat de ce? De ce fac asta cu familia noastră? Mi-a zis că aşa trebuie să scrie Vitalie. I-am zis lui Radu să nu fie scris asta. Nu avem nimic cu asta. I-am zis să plece cu tot cu problemele lor”, a declarat fosta soacră a lui Proca, Venera Gasparean.
 
Într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de aseară, liderul formaţiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, spune că oligarhul Vladimir Plahotniuc încearcă să facă orice pentru a scăpa de pedeapsă, el fiind principalul vinovat în cazul bancherului rus Gherman Gorbunţov. „Plahotniuc s-a activizat atunci când Proca din puşcărie din România l-a telefonat pe Malarciuc în Moldova şi i-a spus că merge la Moscova, vorbeşte cu Usatîi să aibă grijă de familie că eu îi dau pe Plahotniuc şi toată echipa care a participat la crime, inclusiv la omorul lui Gorbunţov în Marea Britanie.”
 
Într-un final, Vitalie Proca s-ar fi lăsat înduplecat şi ar fi scris că nu-l cunoaşte pe Plahotniuc, omiţând fraza că Renato Usatîi a comandat asasinarea lui Gherman Gorbunţov. Rămâne însă un mister de ce, brusc, cei care ar fi cerut acest document, au renunţat la el. „Radu a spus că nu mai lucrează. Că i-au spus să nu mai lucreze. Lui i-au spus că ei ştiu cum să rezolve problemele. Ei vor rezolva singuri”, a spus fosta soţie a lui Vitalie Proca Tatevik Davitean.

Avocatul familiei Gasparean Alexandru Bodnariuc a afirmat: „Iată care sunt concluziile. Este un fapt că acest Radu a venit în România. Probabil acest lucru a fost fixat de serviciile care investighează totul în România. Vitalie Proca la fel a anunţat structurile competente cine a venit la el şi ce i s-a cerut. Această informaţie a ajuns şi la urechile celor de aici. Probabil că ei au înţeles că nu mai pot lua acest document.”

Deocamdată nu se ştie dacă Vitalie Proca a sesizat instituţiile de drept din România despre faptul că este şantajat.

Tatevik Davitean a mai adăugat că „Chiar Vitalie Proca mi-a sugerat că serviciile secrete române îi ascultă telefoanele. Este evident că atunci când au fost discuţii despre această hârtie, toţi au auzit.” Întrebată de un reporter dacă a fost iniţiată vreo anchetă pe marginea acestui subiect, Tatevik a spus că nu ştie.

Deocamdată instituţiile competente din România nu au venit cu o reacţie. Menţionăm că, acum două luni, fosta soţie şi cumnatul lui Vitalie Proca au fost reţinuţi, fiind acuzaţi de complicitate la tentativa de asasinare a bancherului rus Gherman Gorbunţov. Fosta soţie a killerului moldovean a fost eliberată ulterior pentru că are trei copii la întreţinere, dar fratele ei este în continuare după gratii. Procurorii susţin că sunt probe suficiente împotriva celor doi învinuiţi. Ei declară însă că sunt nevinovaţi şi că au fost încătuşaţi la comanda secretarului general al PD, Constantin Botnari. Potrivit lor, reţinerea ar fi o formă de şantaj pentru a-l determina pe Vitalie Proca să nu dezvăluie anumite informaţii despre Vladimir Plahotniuc, şeful lui Botnari. Plahotniuc şi Botnari nu au răspuns la telefon pentru comentarii. Nici Procuratura Generală nu a reacţionat deocamdată la declaraţiile fostei familii a lui Vitalie Proca. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.